Med pre spavanja

Kašičica meda pre spavanja dovodi do ovih sedam pozitivnih promena u telu

Net.hrdanas 19:11

medFoto: CreatoraLab / Shutterstock.com

Mnogi imaju naviku da koriste med kao prevenciju u borbi protiv gripa i prehlade. Vitamini, minerali i aminokiseline u medu mogu pomoći u jačanju imuniteta i smanjenju rizika od nastanka lakših bolesti.

Zato nije iznenađujuće što med može biti posebno koristan zimi, ali samo ako ga pravilno konzumirate.

Zdravstvene koristi meda

Dublji i mirniji san

Med sadrži triptofan. Ova hranjiva materija jedna je od nužnih supstanci za naše telo. Triptofan je deo strukture dva hormona – melatonina, koji podržava normalan san i serotonina, koji uspostavlja ravnotežu u stepenu anksioznosti.

Za one koji se često bude noću, uzimanje kašičice meda pre spavanja je dobra opcija za održavanje tela opuštenim tokom cele noći.

https://www.danas.rs/zivot/kako-da-prepoznamo-da-li-je-med-pravi-ili-ne/embed/#?secret=I7GMIAUU9C#?secret=pMidFD0lvq

Pomaže u smanjenju krvnog pritiska

Neke studije su pokazale da med može pomoći u snižavanju krvnog pritiska.

Jača imunitet

Ovo je jedna od najpoznatijih zdravstvenih koristi meda i glavni razlog zašto se konzumira zimi tokom sezone prehlade i gripa.

Pomaže telu kod sagorevanja masti

Ako želite da smršate, ali ne na bilo koji, već na siguran način, ubrzanje metabolizma će vam pomoći.

Brži metabolizam dovodi do toga da telo koristi više energije i samim tim troši više masti. Med ima sposobnost ubrzavanja metabolizma. Ako ga konzumirate pre spavanja, vaše telo će provesti celu noć trošeći deo viška masti koje ima, čime će vam pomoći da izgubite težinu.

https://www.danas.rs/zivot/napitak-od-dva-sastojka-koji-ubrzava-metabolizam-i-pomaze-u-gubitku-kilograma/embed/#?secret=e2BsmC3U9Z#?secret=am2fr320mT

Pomaže u borbi protiv kašlja

Kašalj može stvoriti problem kada treba da odemo na spavanje, posebno kod dece. Med ima antiupalne supstance koje smanjuju iritaciju grla i pomažu u smanjenju kašlja. Jedan od načina da iskoristite ove materije je da razblažite kašičicu meda u čaši tople vode i popijete je pre spavanja.

Usporava starenje

Jedan od najboljih načina da usporite prirodno starenje ćelija vašeg tela je da jedete hranu bogatu antioksidansima. Na primer, da biste smanjili znakove starenja kože, možete napraviti masku za lice s medom, nanesete je na lice i nakon 20 minuta isperete toplom vodom.

Pomaže kod depresije

Med sadrži polifenol, supstancu koja ograničava i reguliše određene reakcije koje se javljaju u mozgu. Držanje ovih reakcija pod kontrolom može smanjiti rizik od nastanka depresije, piše Brightside, prenosi Net.hr.

Sve što ste želeli da znate o lekovima, a niste imali koga da pitate | Danas podcast

00:00

/

37:06

Izvor: Danas podcast

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

medzdrave navikezdravstvene koristi

shares