Imaginacija ili budućnost?

Što se događa s bitcoinom?

Index Vijesti

23:54, 08. ožujka 2024.

Što se događa s bitcoinom?
Foto: Shutterstock

NAKON što je bitcoin u utorak dosegnuo rekordnih 69 tisuća dolara, nastavio se kretati između 65 i 67 tisuća. Vlasnici te kriptovalute nestrpljivo gledaju i prate kako bi vidjeli u kojem smjeru će se kretati.

>> Govorilo se o propasti bitcoina, sad je oborio sve rekorde. Što se dogodilo?

CoinDesk navodi kako se rast i ovog puta događa istovremeno uz rast burzovnih indeksa, zbog čega ističu kako bi njihov eventualni pad mogao utjecati na bitcoin.

Milan Horvat, izvršni direktor Fime Plus, brokerske kuće koja trguje kriptovalutama, za Forbes Hrvatska pojasnio je razloga rasta bitcoina.

“Prvenstveni razlog trenutnog rasta cijene bitcoina je velika potražnja koja je kreirana kroz kupnju BTC ETF-ova (fondova koji trguju bitcoinima, op.FH.), a koje velike američke financijske institucije nude svojim, prvenstveno velikim institucionalnim i retail klijentima, koji ih kupuju na razini od jedan do tri posto visine njihovog portfelja. Sekundarni razlog je halving koji je do sada redovno u četverogodišnjem ciklusu povećavao cijenu bitcoina jer se halvingom prepolovljuje naknada minerima”, rekao je Horvat.

Dva ključna pokazatelja

Horvat nije htio predvidjeti u kojem smjeru će se kretati vrijednost bitcoina. 

Na pitanje kako analitičari rade procjenu, odgovara kako to rade na temelju dvaju ključnih pokazatelja. Jedan je razvijenost digitalne ekonomije, odnosno cjelokupnog kripto okruženja, te njegova uključenost i povezanost, odnosno adopcija u ekonomsko poslovanje poduzeća, institucija i građana. 

Drugi je na temelju potražnje za bitcoinom koja raste i ponude, koja je na dosta nižim razinama, jer je po nekim analizama skoro 80 posto raspoloživih bitcoina u dugoročnim pozicijama i u osnovi je na ovim cijenama relativno manja njegova ponuda. 

Horvat se slaže s procjenom da je cijeli taj proces razvoja i adopcije digitalne ekonomije tek u svojim početnim fazama.

“Kriminalci i kršenje sankcija nemaju utjecaja na rast cijene”

Na pitanje utječu li na vrijednost i aktivnosti poput kriminalnih aktivnosti i kršenja sankcija, kaže da su one potpuno minornog značaja za sadašnje kretanje cijene i razvoj samog kriptotržišta. Dodaje i kako smo svjedoci sve kvalitetnijeg reguliranja kriptovaluta i uključivanja najvećih svjetskih financijskih institucija u poslovanje s kriptovalutama.

Upitan koji je, osim potencijalnog rasta cijene, njegov motiv za kupnju bitcoina, kaže kako je to prvenstveno upoznavanje karakteristika, procesa i uključenost u digitalnu transformaciju financijske industrije.

“Bitcoin u ovoj fazi ima dominantan utjecaj na rast drugih kriptovaluta jer je javno prepoznat i svojevrsni je ključni pokazatelj tj. brand name procesa kojeg sam opisao, njegov lider. S razvojem digitalne ekonomije i višom razinom njezine zrelosti tj. usvojenosti udio bitcoina će padati u ukupnoj tržišnoj kapitalizaciji digitalne imovine”, završava Horvat.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

shares