Branislav Lečić

Sećate se Branislava Lečića? Nekad slavni glumac i veliki opozicionar valja se u blatu režimskih medija i zakopava se sve dublje u svoju sramotu

SHOWBIZ Autor: Pero Jovović 08. mar 202420:57

Branislav Lečić Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Nekada uvaženi glumac, istaknuti opozicionar i kritičar vlasti, legenda srpske kinematografije, a sada – čovek koji na Infomeru, mediju bliskom vlasti koji je godinama unazad prezirao iz dubine svoje duše, govori o ženama žrtvama seksualnog zlostavljanja kao o prostitutkama, te ih bez zadrške tako i naziva. Za one koji su poštovali njegov lik i delo, a koji beskompromisno veruju ženama žrtvama silovanja i seksualnog zlostavljanja, ovaj čin predstavlja spor, ali siguran pad i propast karijere Branislava Lečića.

Na sajtu Informera objavljen je Lečićev intervju u kojem bez zadrške, ikakve ograde ili druge strane, iznosi jezive uvrede i optužbe i na račun Danijele Štajnfeld. Uvrede su toliko degutantne da ih ovde nećemo ni citirati.

PROČITAJTE JOŠ

Glumice i njihova borba: Integritet = sloboda

Glumice i njihova borba: Integritet = sloboda!

EMISIJE

7. mar

Prvo oglašavanje Anđele Jovanović nakon zakazanog novog ročišta sa Lečićem: Poslala je snažnu poruku, a evo kome se posebno obratila

SUDBINE

6. mar

Tvrdi i da je svoje „informacije“ dobio iz MUP-a, iako Informer nikada nije proverio ove navode ili dobio potvrdu pomenute institucije, a kamoli se ogradio od Lečićeve izjave koju su prihvatili kao egzaktnu činjenicu.

U svojim izjavama tvrdi da je dobio izvinjenje od Milene Radulović – glumice koja je za silovanje i seksualno uznemiravanje optužila Miku Aleksića, nekada uglednog profesora glume – u šta je teško poverovati ako se imaju u vidu događaji od pre samo nekoliko dana.

Naime, Lečić je podneo prijavu protiv Aneđele Jovanović, glumice i ćerke legendarnog Gagija Jovanovića, zato što je odbila da sa njim glumi u seriji. Tvrdi da mu je na taj način nanela duševnu bol i povredu časti i ugleda. Pre dva dana je održano prvo ročište bez Lečića, a kao podrška mladoj glumici pojavile su se upravo Milena Radulović i koleginice – Miona Marković i Mirjana Karanović.

Interesantno je i to da je Lečić, koji je do pre par godina bio tvrdi opozicionar, govornik na protestima koji je uzvikivao „Vučić će pasti do Uskrsa“, dobio pristup režimskim medijima u trenutku kada je optužba Danijele Štajnfeld odbačena na sudu zbog nedostatka dokaza – te je, umesto „Vučić će pasti“, krenuo da govori da mu celu aferu smešta Dragan Đilas, kao i „gej i jevrejski lobi“ zajedno sa Danijelom Štajnfeld.

Branislav Lečić Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Potpuna promena njegovog političkog stava i narativa vidljiva je i sada, kada u trenutku otvorenog postupka sa Anđelom Jovanović, Lečić dobija medijski prostor da blati druge glumice umešane u slučaj, konkretno Danijelu Štajnfeld, iznoseći jezive optužbe.

Kada je objavila ime osobe koja ju je navodno, kako sama tvrdi, silovala – rekavši ime Branislava Lečića – Danijeli Štajnfeld su kao podrška pristupile mnoge kolege i koleginice, poput Mirjane Karanović koja je prva odbila da igra predstavu sa Lečićem, do Milene Radulović i sada Anđele Jovanović koja je u svojoj izjavi istakla da zbog pređašnjih neprijatnih iskustava, kao i zbog poštovanja koleginica koje su istupile kao žrtve seksualnog uznemiravanja i zlostavljanja, odbija da snima seriju sa njim.

Lečića je optužila i Merima Isaković, glumica koja treutno radi kao psihijatar u Australiji, koja je tvrdila da je davnih godina, dok su još studirali, od Lečića pretrpela seksualno uznemiravanje, te da veruje Danijeli Štajnfeld.

Objavljen je i tekst u „Nedeljniku„, u kojem se navodi da je Lečić 2007. godine, u intervjuu za tadašnji magazin „Fejm“, izjavio da je dva puta udario ženu.

„Na žalost, dva puta. Prvi put u pubertetu, jer me je devojka slagala, a to organski ne podnosim. Ponovilo se i pre izvesnog vremena, ali to je stvarno bivša priča koju sebi više nikad ne bih dozvolio“, rekao je Lečić.

Podsećamo, Danijela Štajnfeld je u martu 2021. godine bila svedok u predistražnom postupku protiv glumca Branislava Lečića, koga je optužila da ju je tokom 2012. godine silovao, u vreme kada su zajedno radili na jednoj predstavi.

Ona je prvo 2020. godine u svom dokumentarnom filmu otkrila da ju je silovao stariji kolega iz Srbije. Štajnfeld nije želela da otkrije njegov identitet, a sve što je kazala bilo je da je on veoma uticajan u svetu filma i pozorišta.

Ubrzo je po režimskim tabloidima započelo citiranje ko bi mogao biti misteriozni silovatelj, a odlučnost glumice da ne izgovori njegovo ime , na posletku je ceo slučaj bacilo u senku.

Međutim,zbog očiglednog uznemirenja javnosti, tužilaštvo je tražilo od glumice da se odazove pozivu na saslušanje, što je ona na posletku i učinila u martu 2021. godine kada je doputovala u Beograd iz SAD.

Nakon što je otkrila Lečićevo ime, poznati glumac i opozicioni političar pokušavao je danima da na svaki način demantuje njene navode. Na saslušanju u policiji je proveo čitav jedan dan, a po izlasku je tvrdio da je prošao poligraf.

Foto: N1

Slučaj Merime Isaković

„Ja Danijeli verujem. Na Lečića ne treba trošiti reči. Sve je rečeno. Njegovi sadašnji nastupi po medijima su čin ponovnog nasilja nad Danijelom”, kaže za Nova.rs Merima Isaković, jugoslovenska glumica, a sada i doktor psihologije, koja je u aprilu 2021. godine u ispovesti za „Nedeljnik“ rekla da je i sama bila žrtva Lečićevog napada.

U vreme u kojem je Merima Isaković dala intervju za Nova.rs, Tužilaštvo je odbilo da pokrene dalju krivičnu istragu na bazi prijave koju je glumica i producentkinja Danijela Štajnfeld podnela protiv Branislava Lečića, političara i glumca kojeg je optužila za silovanje, a potom odbacilo i žalbu njenog advokata na prvostepenu presudu čime je slučaj i pravno okončan.

„Činjenica da je sud odlučio da nema dovoljno dokaza ne znači da sud kaže da imaju dokaze da on nije počinio silovanje i seksualno zlostavljanje. Sud nije rekao da Lečić nije kriv, već da je Tužilastvo odbilo da pokrene dalju istragu. Ne verujem da nemaju dovoljno dokaza. Verujem da su odustali pod pritiskom“, rekla je Isaković za Nova.rs tada.

„Ružno i žalosno. Tužilastvo nije saslušalo ni ljude koji Danijelu poznaju, nikog od glumaca, reditelja, direktora pozorišta, producenata koji su bili očevici Lečićevog nasilnog ponašanja. Nisu saslušali ni kliničare iz Amerike koji su tokom godina radili sa Danijelom, a od kojih je jedan klinički psiholog žena našeg porekla, te su eto mogli da pričaju na srpskom. Ova odluka je tragedija morala i pravosuđa. Žao mi je naših čestitih ljudi i devojaka koje žive u strahu. Čak nisu saslušali ni devojke koje su se svojom voljom javile kao dodatne žrtve njegovog nasilja, u nadi da će ga pravosuđe zaustaviti“, objasnila je dalje Merima u to vreme.

Kako je tada navela, devojke koje su joj se poverile, a koje tvrde da su bile žrtve seksualnog zlostavljanja od strane Branislava Lečića, osećaju se uplašeno.

„Ja sam Tužilaštvu napisala kratko zvanično pismo i objasnila da im mogu odmah dati pristup audio snimcima izjava ovih devojaka – svedoka, u kojima je njihov glas maskiran i identitet zaštićen. Objasnila sam da im da ne mogu otkriti identitet tih devojaka, jer se boje da će Tužilaštvo to dati Lečiću. Ja sam, međutim, rekla da se one slažu da im damo maskirane snimke kao i da otkrijemo identitiet nekome u Udruženju Psihologa Srbije, ako Tužilaštvo i nadležni organi budu garantovali da neće forsirati psihologe da te identitete otkriju dalje“, objasnila je Merima sredinom novembra 2021. godine za Nova.rs.

Merima Isaković
Merima Isaković Foto: Privatna arhiva

Dr Merima Isaković je tada navela da čak postoji svedokinja, starija glumica, koja je videla Lečićevo zlostavljanje barem jedne od devojaka.

„Mogli su intervjuisati nove svedoke pomoću profesionalnog psihologa ili psihijatra koji bi sedeo u bezbednoj klinici sa svedokom. To je bio uslov. Ove mlade žene su po godinama bliske Lekinoj ćerki i rekle su da se plaše da će Lečić saznati njihov identitet i da će im nauditi. Ja ispovesti devojaka imam snimljene, ali nemaskirane snimke nikada neću objaviti, jer je reč o bezbednosti svedoka. One žive u Srbiji, a nadležni organi ne mogu da im garantuju kompletnu tajnost i bezbednost u postupku“, rekla je Merima za Nova.rs.

„U pismu koje sam poslala Tužilaštvu u Srbiji objasnila sam da su devojke koje su se meni obratile izjavile da su doživele psihičko, emotivno ili fizičko nasilje od strane Branislava Lečića. Navela sam i ime jedne glumice, koja je starija od mene, a za koju je jedna od devojaka rekla da je bila direktan svedok njegovog zlostavljanja“, dodatno je objasnila Isaković.

„Ta žena je spasila jednu žrtvu glasno je pozivajući kada je videla da je Lečić maltretira iza scene. “Kloni ga se…,” rekla je potom devojci, “ takav je bio još sa studija …”. Tužilaštvo zna njeno ime. I mogli su da razgovoraju sa njom, ali očigledno nisu“, dodala je Merima i zakljucila:

“Odluka Tužilastva da ne pokrene dalju istragu jer nemaju dovoljno dokaza za pokretanje krivične istrage nikako ne predstavlja dokaz da je neko nevin. Lečićeva sadašnja navala napada na Danijelu upravo ukazuje na suprotno. Bio bi mudriji da se uzdržao.”

Branislav Lečić je sve ove navode negirao.

BONUS VIDEO: Održano pripremno ročište u slučaju glumice Anđele Jovanović

Održano pripremno ročište u slučaju glumice Anđele Jovanović

00:00

/

01:04

Izvor: N1

ANĐELA JOVANOVIĆBRANISLAV LEČIĆDANIJELA ŠTAJNFELDMERIMA ISAKOVIĆOPTUŽBESEKSUALNO ZLOSTAVLJANJESILOVANJE

Kopiraj link

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar

Pošalji komentar

Najčitanije

1

Ovde se jede najbolje pečenje u Srbiji: Jedni se kunu u Čačak, drugi u Mladenovac, a ovo mesto ima osam pečenjara na 1.300 stanovnika

2

Lažni život lažne zubarke iz Beograda na vodi: Pored falsifikovane diplome medicine objavljivala i montirane fotografije sa pevačima, influenserki ukrala idenitet

3

Bomba s Harvarda: Nova analiza genetskog porekla Srba, Hrvata, Bošnjaka i Albanaca, od koje će nacionalisti doživeti nervni slom

4

Znate li šta znači “leptirić” na mašini za veš: Funkcija koju mnogi ne koriste, a vrlo je korisna

5

VIDEO Jokić tripl-dablom obrisao najbolji tim lige, radio šta je hteo: “Njega ne možete da čuvate”

6

Sajsi MC najavila tužbu nakon žiriranja u finalu PZE, pa žestoko odgovorila Milici Zavetnici: “Sve što ume da kaže je – teško nama”

7

Osuđen nadrilekar Miroljub Petrović: Sud odbio žalbu, mora da plati kaznu od 100.000 dinara

shares