Borbeni avion F-35

Šta su borbeni avioni F-35?

S. D.danas 21:5borbeni avion Lockheed Martin F-35 Lightning IIFoto: EPA/IAN LANGSDON

Vlada Češke je sa Sjedinjenim Američkim Državama potpisala sporazum vrednosti 6,6 milijardi dolara (6,1 milijardi evra) o kupovini 24 borbena aviona F-35 američke proizvodnje, što je najveća pojedinačna kupovina za češku vojsku.

Ministarstvo je više od godinu dana pregovaralo o sporazumu sa SAD, a češka vlada ga je odobrila u septembru prošle godine.

Avioni treba da budu isporučeni od 2031. do 2035. godine i zameniće 14 aviona JAS-39 Gripen iz Švedske koje koristi Češka.

Šta su borbeni avioni F-35?

Proizvođač aviona F-35, vazduhoplovni gigant „Lokhid Martin“, na svojoj veb stranici opisuje ovu seriju kao “najnapredniji borbeni avion na svetu“, kao i kao „avion koji najduže može opstati”.

Porodica F-35 ima tri varijante sa jednim sedištem, uključujući mlaznjak za konvencionalno poletanje i sletanje F-35A, varijantu za kratko poletanje i vertikalno sletanje F-35B i za nosač aviona F-35C.

F-35 lajtning II je vrhunac razvoja lovca pete generacije Sjedinjenih Država, piše AeroTime, a prenosi N1.

Od ulaska u proizvodnju 2006. godine, F-35 je poslednja reč tehnologije kada je reč o razvoju borbenih aviona. Može se pohvaliti neuporedivim stelt karakteristikama, fuzijom senzora, najmoćnijim motorom za avione na svetu, mogućnostima umrežavanja podataka i najsofisticiranijim radarom.

NJegovi piloti čak koriste specijalnu kacigu „proširene stvarnosti“ (termin kojim se opisuje korisnikovo viđenje sveta prošireno kompjuterski generisanim tekstom, slikom i zvuko) koja im nudi nivoe svesti o situaciji bez presedana.

Za ovaj mlaznjak se kaže da svoju uočljivost i fuziju senzora koristi do maksimuma, zbog čega je gotovo nepobediv u borbi izvan vizuelnog dometa.

Tokom 2017. godine, tokom prve „Red Flag“ vežbe (bežba borbene obuke u vazduhu koji nekoliko puta godišnje organizuje Vazduhoplovstvo SAD-a), F-35 je postigao je rezultat 20:1, što znači da je dobio 20 angažmana za svaki koji je izgubio.

Avion može da prati i napada mete u svim pravcima, tako da čak i oni koji se nađu iza njegovog repa nisu sigurni od njegovih projektila.

F-35 takođe ima tri različite varijante: konvencionalni F-35A za poletanje i sletanje, koji radi kao redovni borbeni avion; F-35B, koji ima sposobnost vertikalnog poletanja i sletanja; i varijanta nosača F-35C, projektovana za sletanje na nosače aviona.

U početku je ovaj mlaznjak imao nekoliko razvojnih problema i, uprkos tome što je bio zamišljen kao jeftina alternativa F-22, brzo je postao najskuplji sistem naoružanja na svetu.

Međutim, sa smanjenjem cene novih F-35 i otklanjanjem nedostataka, sve više zemalja naručuje F-35, čime je postigao i neočekivan izvozni uspeh.

https://youtube.com/watch?v=ok0XXDhkVn0%3Fsi%3DAAejk2LouAK8ggdF

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

shares