Novi vid ratovanja

Na prvim linijama se vodi nova vrsta rata. “Napadi su nemilosrdni”

Index Vijesti

07:34, 07. rujna 2023.

https://www.facebook.com/v13.0/plugins/share_button.php?app_id=216060115209819&channel=https%3A%2F%2Fstaticxx.facebook.com%2Fx%2Fconnect%2Fxd_arbiter%2F%3Fversion%3D46%23cb%3Df1644132a65451%26domain%3Dwww.index.hr%26is_canvas%3Dfalse%26origin%3Dhttps%253A%252F%252Fwww.index.hr%252Ff388a49c32b5a98%26relation%3Dparent.parent&container_width=0&href=https%3A%2F%2Fwww.index.hr%2Fclanak.aspx%3Fid%3D2493138&layout=button_count&locale=hr_HR&sdk=joey&size=small

Na prvim linijama se vodi nova vrsta rata. "Napadi su nemilosrdni"
Foto: Profimedia

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

UKRAJINSKI kibernetički operateri raspoređeni su na fronti, boreći se izbliza sa svojim ruskim kolegama u novoj vrsti visokotehnološke borbe. “Imamo ljude koji su izravno uključeni u borbu”, kaže Ilja Vitjuk, voditelj kibernetičkog odjela Ukrajinske sigurnosne službe (SBU).

Govoreći za BBC unutar strogo zaštićenog sjedišta SBU-a, objašnjava kako njegovi timovi kombiniraju vještine hakera i specijalnih snaga – ulazeći u ruske sustave, radeći uz snajperiste i primjenjujući najnovije tehnologije.

Odjel koristi sustave umjetne inteligencije za vizualno prepoznavanje i analizu informacija prikupljenih od bespilotnih letjelica (zajedno s obavještajnim podacima iz ljudskih izvora, satelita i drugih tehničkih izvora) kako bi vojsci ponudio ciljeve.

Vitjukovi timovi također će hakirati nadzorne kamere na okupiranom teritoriju kako bi pratili kretanje ruskih trupa. Usmjeravaju dronove-kamikaze da unište ruske kamere koje špijuniraju ukrajinska kretanja. Za to su često potrebni timovi koji rade u tajnosti, blizu mete.

Dronovi

Dronovi – ponekad korišteni za nadzor, a ponekad kao oružje – središte su inovacija u ovom sukobu. SBU-ov kibernetički tim upravlja vlastitim dronovima i igra se mačke i miša kako bi ometao one koji pripadaju Rusiji. Postavlja senzore za otkrivanje dronova tako da ih operateri ne mogu samo ometati, već pokušavaju preuzeti kontrolu, šaljući im naredbe da slete.

Sve ovo često treba raditi u neposrednoj blizini. To pak nosi rizik za članove tima. “Tamo ih morate zaštititi. Dakle, morate stvoriti sigurnost oko njih”, objašnjava Vitjuk.

Neposredno izvan glavnog grada, vojni operateri obučavaju se za bespilotne letjelice. Anton, koji je naučio upravljati njima u prošlom životu kao turistički vodič, kaže da najvažnija lekcija nije podučavanje operatera kako upravljati dronovima, već kako da sami prežive izbjegavajući da budu otkriveni.
U ranoj fazi rata, male bespilotne letjelice letjele su do 10 km od fronte. Ali sada ukrajinski operateri moraju biti mnogo bliže kako bi nadvladali ruske signale ometanja.

“Udaljenost do prve crte sve je manja. Naša veza mora biti jača od ometanja”, objašnjava Anton dok gleda dron koji leti iznad njih.

Ruske obavještajne službe također su premjestile neke od svojih kibernetičkih timova blizu prvih linija radi brže komunikacije s vojskom i brzog pružanja izravnog pristupa zarobljenim ukrajinskim uređajima ili komunikacijama u blizini. Zarobljeni uređaj zatim se može koristiti za prikupljanje više taktičkih obavještajnih podataka prije nego što ljudi shvate da je u rukama Rusa.

Psihološka operacija

Kibernetički sukob bio je usko povezan s vojnim operacijama čak i prije invazije u veljači 2022. Mjesec dana ranije Rusija je pokušala izazvati javnu paniku isključivanjem javnih web stranica.

“To je definitivno bila psihološka operacija”, kaže Vitjuk. Ukrajina je uspjela povratiti većinu sustava, ali nekoliko sati prije invazije započeo je novi val kibernetičkih napada. Najučinkovitiji je na nekoliko sati srušio američkog satelitskog pružatelja usluga koji ukrajinska vojska koristi za komunikaciju.

Kako su ruski planovi za brzom pobjedom propali i pojavili se izvještaji o zločinima, važnost kontrole protoka informacija je porasla. To je istaknuto 1. ožujka 2022. kada je kombiniranim kibernetičkim i raketnim napadom gađan televizijski toranj u Kijevu.

“Pokušavali su Ukrajincima uskratiti pristup istinitim informacijama”, objašnjava Jurij Ščihol, šef državne službe koja štiti komunikacije, stojeći ispred tornja na kojem su još vidljivi crni ožiljci od raketnog udara. Inženjeri su pretražili grad u potrazi za zamjenskom opremom i za nekoliko sati ponovno je uspostavljeno televizijsko emitiranje.

Projektili su također pogodili podatkovni centar na istoj lokaciji, ali su vitalni podaci premješteni na udaljene poslužitelje početkom godine, uz pomoć zapadnih tehnoloških tvrtki. “Činjenica da je Ukrajina uspjela izdržati ovaj rat je postignuće i naših stručnjaka koji su izgradili sustav i zahvaljujući pomoći naših partnera”, kaže Ščihol.

“Kibernetički napadi su nemilosrdni”

Ukrajinski IT radnici također su pomogli. U skučenom uredu u Kijevu, mladi volonteri objašnjavaju kako su izgradili sustav nazvan Griselda koji prikuplja podatke s društvenih medija i drugih izvora kako bi pružio ažurnu situacijsku obavještajnu sliku. To pomaže vojsci i vladi da odgovore na pitanja o svemu, od toga gdje bi mine mogle biti postavljene do toga koja infrastruktura zahtijeva popravak.

Projektile koji su pogodili TV toranj i podatkovni centar također su pratili kibernetički napadi. Od tada se kibernetički napadi i napadi raketama često koriste u tandemu.

Kibernetički napadi su nemilosrdni, objašnjava Viktor Žora, koji nadzire kibernetičku obranu zemlje, dok obilazi ukrajinsku jedinicu za odgovor na incidente koja radi 24 sata dnevno: “Ovdje kuca srce ukrajinske kibernetičke zaštite. I uvijek ima posla”.

Zaslon na zidu prikazuje vrhunce i padove od početka rata. Ukrajinska vlada je glavna meta. Tijekom posjeta BBC-jevih reportera, mladi djelatnici bave se napadom na Državni ured za statistiku koji odgađa objavu podataka o inflaciji. Kibernetički tim Ilje Vitjuka radi na suzbijanju elitnih hakera iz ruskih špijunskih službi tako što upućuje svoje hakere da prodru u njihove računalne sustave i slušaju njihove telefonske razgovore.

“Uvijek govorim da je Ukrajina razotkrila mit o moćnim ruskim hakerima”, kaže Vitjuk, uspoređujući ovu borbu s dvojicom boksača koji se dobro poznaju i bore se u ringu.

Ali Ukrajina, tvrdi Vitjuk, probavlja ruske kibernetičke napade. Moskva baca gotovo svu svoju kibernetičku stručnost protiv Ukrajine i to joj ostavlja malo kapaciteta za napad na zapadne ciljeve. Ako Ukrajina padne, upozorava Vitjuk, ti će napadi biti usmjereni drugdje. Ali boreći se s ruskim protivnikom, Ukrajina i drugi saveznici također uče nove načine na koje se tehnologija može integrirati u moderno bojno polje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

shares