Protivraketni sistem IRIS-T

Nemačka isporučila Ukrajini protivraketni sistem IRIS-T: O kakvom se sistemu radi?

Dojče veledanas 20:03

Nemačka isporučila Ukrajini protivraketni sistem IRIS-T: O kakvom se sistemu radi? 1Foto: Shutterstock/Ilustracija

Nemačka je isporučila Ukrajini protivraketni sistem IRIS-T SLM koji se pokazao kao veoma efikasan. Sistem bi mogao da postane okosnica evropske protivvazdušne odbrane i trenutno se testira na Baltičkom moru.

Vojni poligon Bundesvera Todendorf nalazi se direktno uz Baltičko more. To je klasični poligon za vežbe, a nedavno je tamo, pored starih zgrada od cigle, postavljen kompleks kontejnera. Bundesver i industrija naoružanja formirali su tu centar za obuku za sisteme protivvazdušne obrane. Kad govori o tome, komandant nemačkog vazduhoplovstva i PVO Ingo Gerharc koristi samo superlative.

On ne smatra da je saradnju industrije i nemačke vojske suviše bliska, a posebno hvali odnose sa nemačkim porodičnim preduzećem „Dil difens“ (Diehl Defence), koja je dovela do ubrzanja proizvodnje PVO-sistema.

Zadovoljan je i brzinom nabavke sistema IRIS-T za Bundesver. Ugovor je potpisan u junu ove godine, a prvi sistem bi u Bundesver trebalo da stigne u oktobru sledeće. Do 2027. bi nemačka vojska trebalo da ima šest takvih PVO-sistema.

https://www.danas.rs/svet/rusija-kralj-raketa-sarmat/embed/#?secret=J5ZTLJY5om#?secret=O8gAkQWGRa

IRIS-T SLM u ratu u Ukrajini

Ukrajini su do sada isporučena dva sistema IRIS-T, a treći bi trebalo na jesen. Na širem području Kijeva PVO-sistem „Made in Germany“ štiti ljude i takozvanu kritičnu infrastrukturu od ruskih dronova Šahed, a pre svega svega od krstarećih raketa tipa Kalibr.

Do sada je nemački sistem oborio više od 110 ruskih raketa i dronova, kaže Harald Bušek, jedan od direktora u preduzeću „Dil difens“. Tokom proleća ove godine sistem je čak odjednom onemogućio ruski napad s 13 dronova. IRIS-T, naime, može istovremeno da gađa više ciljeva.

Direktor s ponosom priča o susretu s gradonačelnikom Kijeva Vitalijem Kličkom i ukrajinskim ambasadorom Oleksijem Makejevim, koji izuzetno hvale nemački PVO-sistem. Bušek je istovremeno impresioniran time koliko Ukrajinci profesionalno rukuju protivraketnim sistemom iz Nemačke. Oni ne koriste maksimalnu udaljenost od 40 kilometara, već uprkos opasnosti čekaju dok se ruske rakete približe na 30 kilometara ili bliže. Tek tada ih obaraju. Time povećavaju sigurnost pogotka koja je oko Kijeva navodno „sto posto“.

Nemački PVO-sistem koristi se u najtežim ratnim uslovima. Ako se pritom pojave problemi, Ukrajinci mogu direktno da pozovu proizvođača. A proizvođač s druge strane koristi ideje ukrajinskih vojnika kako bi sistem još bolje prilagodio potrebama korisnika. Od toga profitira i Bundesver. Razmenjuju se iskustva o tome kako se sistem konkretno koristi.

https://www.danas.rs/svet/rusija-rasporedila-interkontinentalne-balisticke-projektile-sarmat-sa-vise-nuklearnih-bojevih-glava/embed/#?secret=St5rn1iCwh#?secret=d03igc858r

IRIS-T SLM na putu da postane izvozni hit

Uspesi u Ukrajini zainteresovali su i druge za nemački PVO-sistem. Za firmu „Dil difens“ to znači posao vredan milijarde. Firma inače ne želi da otkrije kolika je zvanična cena, samo kažu da se povećavaju kapaciteti proizvodnje kako bi u idućoj godini mogli da proizvedu do 500 raketa, a do 2025. osam kompletnih sistema koji se sastoji od radara, komandnog centra i lansera raketa.

IRIS-T SLM mogao bi da postane nemački izvozni hit. Zato je sa tačke gledišta firme „Dil difens“ razumljivo što su, zajedno sa Bundeserom, u rekordnom roku izgradili centar za obuku, hale i betonsku pistu, kako bi tu moglo da se vežba na sistemima koji su postavljeni na tri teretna vozila.

„Evropska akademija protivvazdušne odbrane“

Nemačka vojska uočava prednosti u saradnji sa industrijom, jer, kako smatraju, IRIS-T SLM bi trebalo da postane važan deo evropskog protivraketnog štita. Nemački kancelar Olaf Šolc je u svom govoru o budućnosti Evrope pre godinu dana u Pragu najavio tzv inicijativu „Evropski nebeski štit“ (European Sky Shield) koja počinje da se ostvaruje kroz centar za obuku „Evropska akademija protivvazdušne odbrane“ (European Air Defence Academy) na Baltičkom moru.

Bundesver želi da prednjači i nada se međunarodnoj saradnji. Komandant nemačkog PVO-a Gerharc želeo bi da što više nacija koristi sistem IRIS-T i da vojske međusobno sarađuju.

Do sada je PVO-sistem, IRIS-T SLM i novi centar za obuku obišlo 14 inspektora vazduhoplovstva iz drugih zemalja. Neki su već pokazali interesovanje za taj sistem -ali najvažniji nemački partner, Francuska, nije bila među njima. Ona očigledno žele da nastavi da radi na sopstvenim sistemima protivvazdušne odbrane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Nemačka Ukrajinaprotivraketni sistem IRIS-Tprotivvazdušni sistemBerlinKijev

shares