Satelitska komunikacijska mreža Starlink

Musk nakon razgovora s Rusima ugasio Starlink i sabotirao veliki ukrajinski napad?

Index Vijesti

|

Prije sat vremena

20:33, 07. rujna 2023.

Musk nakon razgovora s Rusima ugasio Starlink i sabotirao veliki ukrajinski napad?
Foto: EPA, Profimedia

ELON Musk je prošle godine potajno naredio svojim inženjerima da isključe satelitsku komunikacijsku mrežu Starlink njegove tvrtke u blizini obale Krima kako bi spriječili tajni ukrajinski napad na rusku pomorsku flotu, prema ulomku iz nove biografije Waltera Isaacsona o ekscentričnom milijarderu pod naslovom Elon Musk.

Dok su se ukrajinski podmornički dronovi s eksplozivom približavali ruskoj floti, “izgubili su vezu”, piše Isaacson, a prenosi CNN koji je ovo objavio kao svoju ekskluzivu.

Muskova odluka, zbog koje su ga ukrajinski dužnosnici molili da ponovo uključi satelite, bila je potaknuta akutnim strahom da će Rusija na ukrajinski napad na Krim odgovoriti nuklearnim oružjem, strahom koji je potaknut Muskovim razgovorima s visokim ruskim dužnosnicima, prema Isaacsonu. Knjiga bi trebala biti objavljena 12. rujna.

Muskova zabrinutost oko “mini-Pearl Harbora”, kako je rekao, nije se obistinila na Krimu. Ali epizoda otkriva jedinstvenu poziciju u kojoj se Musk našao dok se rat u Ukrajini odvijao. Namjerno ili ne, postao je mešetar moći kojeg američki dužnosnici nisu mogli ignorirati.

Nova Isaacsonova knjiga, a riječ je o čovjeku koji je napisao biografije Stevea Jobsa i Alberta Einsteina, nudi zanimljiv pogled na ponašanje i poziciju Elona Muska, kao i njegov strah da se rat ne rasplamsa.

“Starlink nije trebao biti uključen u ratove”

Nakon što je Rusija onesposobila dobar dio ukrajinske komunikacije, Musk je Kijevu donirao Starlink. Taj sustav uskoro je postao ključan za ukrajinsku obranu. No kad je Ukrajina počela koristiti Starlink za ofenzivne napade, Musk je počeo preispitivati svoju odluku.

“Kako sam ja u ovom ratu?” pita Musk Isaacsona. “Starlink nije trebao biti uključen u ratove. To je tu da ljudi mogu gledati Netflix i odmarati se i povezivati se za školu i raditi dobre mirne stvari, a ne za napade dronovima.”

Musk je uskoro razgovarao telefonom sa savjetnikom za nacionalnu sigurnost predsjednika Joea Bidena Jakeom Sullivanom, generalom Markom Milleyjem i ruskim veleposlanikom u SAD-u.

U međuvremenu, Mihajlo Fedorov, zamjenik premijera Ukrajine, molio je Muska da uspostavi vezu za podmorničke dronove govoreći Musku o njihovim mogućnostima u tekstualnoj poruci, navodi Isaacson u knjizi.

“Samo želim da ti – osoba koja mijenja svijet kroz tehnologiju – to znaš”, rekao je Fedorov Musku. Musk je odbio uključiti satelite poručivši Ukrajincima da idu predaleko, navodi Muskov biograf.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

Mask sabotirao ukrajinski napad na crnomorsku rusku flotu

Ruska elita u sve većoj panici

Napadi dronovima na Moskvu, Rostov i Brjansk

Miriše da penzije neće biti ?

shares