Ukrajincima se smeši preokret

Zapovjednik ruske vojske se ozbiljno preračunao. Ukrajincima se smiješi preokret

Piše: Mario Galić

17:45, 06. rujna 2023.

https://web.facebook.com/v13.0/plugins/share_button.php?app_id=216060115209819&channel=https%3A%2F%2Fstaticxx.facebook.com%2Fx%2Fconnect%2Fxd_arbiter%2F%3Fversion%3D46%23cb%3Df3772693f8dbb8c%26domain%3Dwww.index.hr%26is_canvas%3Dfalse%26origin%3Dhttps%253A%252F%252Fwww.index.hr%252Ff12e84750a3fbd8%26relation%3Dparent.parent&container_width=0&href=https%3A%2F%2Fwww.index.hr%2Fclanak.aspx%3Fid%3D2493129&layout=button_count&locale=hr_HR&sdk=joey&size=small

Zapovjednik ruske vojske se ozbiljno preračunao. Ukrajincima se smiješi preokret
Foto: Profimedia

UKRAJINSKA proljetno/ljetna ofenziva traje duže nego što su trajali neki ratovi. Započela je 4. lipnja i po svemu sudeći tek sada ulazi u najintenzivnije razdoblje.

General Valerij Gerasimov, načelnik glavnog stožera ruske vojske i glavnozapovjedajući svih ruskih snaga u Ukrajini, ozbiljno se preračunao kad je razrađivao planove djelovanja protiv dugonajavljivane ukrajinske ofenzive.

Što je bio Surovikinov plan?

Nekadašnji glavnozapovjedajući ruskih snaga u Ukrajini, general Sergej Surovikin, osmislio je statičnu obranu koja bi se oslanjala na linije s protutenkovskim rovovima, minskim poljima i zmajevim zubima. Na kraju bi sve to branilo pješaštvo u rovovima i artiljerija.

Povrh toga, Surovikin je dodatno utvrdio neka mjesta na mogućim ukrajinskim pravcima napada. Namjera je bila natjerati Ukrajince da jurišaju na dobro utvrđene položaje te imaju višestruko veće gubitke od ruskih. Ako bi nešto i osvojili, ogromni gubici su ukrajinsko vojno i političko vodstvo trebali natjerati da odustanu od nastavka ofenzive.

Netko u ruskom vojnom vrhu odustao od Surovikonove obrane

Međutim, u ruskom vojnom vrhu netko je odustao od takve obrane i odlučio da će se ruske snage braniti aktivnom obranom. Ako to nije smislio general Gerasimov, onda je to morao odobriti. Privlačni dio te ideje bio je da će Ukrajinci svako i najmanje selo morati osvajati nekoliko puta.

Za Gerasimova ništa manje važno bilo je i da će izvještaji s bojišta koji idu Putinu biti puno povoljniji nego da se ruska vojska stalno povlači. Krajnja ideja bila je da će Ukrajinci zbog aktivne obrane odustati od ofenzive nakon nekoliko tjedana, najviše dva mjeseca. 

Aktivna obrana ima ozbiljnu posljedicu – goleme gubitke

Loš aspekt aktivne obrane je što ruske snage imaju jednake ili veće gubitke od ukrajinskih. Surovikinova ideja ukopane obrane bila je nanijeti Ukrajincima tri ili više puta veće gubitke uz minimalne teritorijalne dobitke.

Međutim, kako ruski zapovjednici tjeraju svoje vojnike da neprestano izlaze iz kakve takve sigurnosti rovova i izvode protunapade, njihovi su gubici podjednaki ukrajinskim, ako ne i veći. 

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Kasetno streljivo uništava Ruse

Povećanju ruskih gubitaka značajno pridonose i kasetne granate koje su Ukrajinci dobili od Amerike. Kasetno streljivo naročito je djelotvorno protiv pješaštva koje je na otvorenom jer su bombice (kod nas je uobičajen naziv zvončići) dvojne protupješačke/protuoklopne namjene.

Učinkovitost protiv ukopanog pješaštva znatno je manja. Pa kad Rusi krenu u protunapad, ukrajinska ih artiljerija zasipa kasetnim granatama i nanosi velike gubitke.

Obostrano podjednaki gubici odjednom su doveli generala Gerasimova u vrlo nezavidan položaj – nema više dovoljno snaga. Pokušaj da ruskom ofenzivom na istoku oslabi ili potpuno zaustavi ukrajinsku ofenzivu nije uspio. Nakon početnih uspjeha ruske su snage zaustavljene i trpe velike gubitke. 

Snage s istoka sad Rusima nedostaju na jugu

Tih, po ukrajinskim tvrdnjama, 100 tisuća vojnika i 900 tenkova koje je Gerasimov rasporedio na istoku sada mu nedostaju na jugu. Stoga ne čudi da je počeo masovno prebacivati snage s istoka na jug. Problem je što te snage nadomješta postrojbama značajno nižih borbenih mogućnosti. A to znači da od nastavka ruske ofenzive na istoku uskoro više neće biti ništa.

Ni s tako lateralnim pristupom pomicanja snaga unutar Ukrajine s jednog dijela bojišta na drugi Gerasimov neće dobiti ništa značajno. Trenutno će ojačati poziciju na nekom mjestu, ali će izgubiti na drugom. Da bi spriječio daljnje ukrajinske prodore u Novoprokopivki i blizu Robotina, tamo je nagomilao najbolje što trenutno ima u Ukrajini.

Ukrajinski izviđači prešli preko Surovikinove linije

Pa su mu se ukrajinski izviđači doslovno prošetali sve do Verbove. I pritom prešle preko Surovikinove linije. Što ne čudi jer su ruski zapovjednici, zbog potrebe racionalizacije snaga, za obranu Verbova odredili 100. izvidničku brigadu ojačanu s 417. izvidničkom bojnom.

U tom su prostoru trebali djelovati i dijelovi 22. brigade Specnaza (specijalne snage ruske vojske). Za usporedbu, na pravcu Robotine-Novoprokopivka Rusi su razmjestili 7. planinsku zračnodesantnu, 76. zračnodesantnu diviziju i 19. motoriziranu pješačku diviziju.

Sada ruski zapovjednici očajnički pokušavaju dopremiti ljudstvo i tehniku u Verbove. No kako su pod snažnom paljbom ukrajinske artiljerije (ponajviše kasetnih granata), trpe ogromne gubitke.

Ukrajincima se smiješi ogroman preokret na bojištu

Gerasimov je opravdano očekivao da će gomilanjem najboljih snaga na pravcu Rabotine-Novoprokopivka ukrajinsku vojsku natjerati u bitku koja se trebala odužiti duboko u jesen, kad će hladne kiše i rasputica okončati ukrajinsku ofenzivu.

A onda su ukrajinski izviđači (na svoje i rusko iznenađenje) propješačili preko Surovikinove linije i došetali do naselja Verbove. „Mala šetnja” za izviđače je potencijalno ogroman preokret na bojištu.

Uspiju li ukrajinske snage zadržati položaje na zapadnim prilazima Verbove te omogućiti inženjeriji da „razmontiraju” Surovikinovu liniju, dobit će mogućnost tenkovskih prodora po dubini kroz prostor koji nije jako miniran niti s utvrđenim ruskim položajima.

Rusima prijeti još već opasnost

Još veća opasnost po ruske snage bila bi kad bi ukrajinska vojska skupila dovoljno snaga da pokrene dodatni pravac napredovanja na koji bi Rusi morali dovlačiti već sada previše opterećene snage. Proruski izvori danima tvrde da ukrajinska vojska gomila snage u i oko Vuledara, dok su proukrajinski izvori šutjeli.

Konačno kasno noćas i jutros došle su prve vijesti da se i taj dio bojišta aktivirao. Do jučer su ukrajinske snage tamo intenzivno izviđale bespilotnim letjelicama, izvodile artiljerijske udare i djelovale izvidničkim skupinama.

No sada stižu izvještaji o napadima manjih skupina pješaštva podržanih oklopnim vozilima. Prerano je reći hoće li se ovo pretvoriti u novi pravac djelovanja ili će sve završiti na manjim borbama.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku

#rusija #ukrajina #mario galić

shares