Tik Tok i deca ostanu bez muda

TIK TOK NESREĆA

Suludi izazov na TikToku – tinejdžeri završili u bolnici zbog torzije testisa

REGION 04. nov 202214:02
Podeli:
TestisiIzvor: Shutterstock

Iz Osijeka stižu vesti o opasnom izazovu na TikToku, usleg kojeg je u tamošnji Klinički bolnički centar proteklih dana primljeno više dece s takozvanom torzijom testisa, prenose hrvatski mediji.

Nema zvanične potvrde, ali više izvora navodi da se radi baš o navedenom izazovu koji može dovesti i do neplodnosti, kao i u težim ishodima, do uklanjanja testisa.

“Mogu samo reći da imamo veći broj slučajeva torzije testisa kod dece ovih dana. Kod torzije testisa dolazi do prekida cirkulacije i trajnog propadanja testisa. U najtežem slučaju rezultat lečenja je uklanjanje takvog testisa”, kaže dr Dalibor Divković, upravnik Zavoda za dečju hirurgiju KBC-a za Glas Slavonije.

On kaže da zasad nema saznanja da se kod dece koja su primljena u bolnicu radilo o ikakvom izazovu.

Iako se torzija testisa može pojaviti spontano, ona se događa i nakon povreda. Lekari ističu da je najvažnije odmah se javiti u bolnicu. Još 2019. godine britanski su mediji pisali kako je dečak (12) zamalo ostao bez testisa zbog izazova pod nazivom “Bangcock”. Dečaci bi u školama pitali “koji je glavni grad Tajlanda”, a kada bi im neki dečak odgovorio da je to Bangkok, što može zvučati kao “bangcock”, udarac u muški polni organ, dobio bi udarac baš u to mesto. Majka dečaka upozorila je tada roditelje i decu da shvate posledice takvih izazova.

Internet je pun videa na kojima, mahom devojke, stanu pored mladića i odjednom ih udaraju u međunožje, a na TikToku je postojao i izazov u kojem su muškarci testise premazivali umakom od soje, da bi osetili njegov ukus.

Glas Slavonije podseća i da su izazovi koji krenu s društvenih mreža postali veliki problem. U avgustu ove godine osječki profesor bio je šokiran kada je uveče automobilom naišao na mladića koji sedi na stolici nasred Stepinčeve ulice, u centru Osijeka. Da bi sprečio dalje takvo ponašanje nepoznatog mladića, objavio je i video koji je snimila kamera iz automobila. Na video snimku se vidi kako mladić mirno sedi s mobilnim telefonom u ruci, prekrštenih nogu, na plastičnoj stolici. Kada mu je prišao automobil i stao, mladić je polako ustao, uzeo svoju stolicu i otišao prema prolazu koji spaja Stepinčevu ulicu i glavnu gradsku pijacu.

“To je bio pravi horor. Da nisam videla svojim očima, ne bih verovala. Sin mi je rekao da bar pet godina nije igrao izazov na TikToku, što me je opet šokiralo, jer sada ima samo 15 godina. Pa šta je onda radio?! Čitala sam o tome, ali uvek misliš – to je negde daleko”, ispričala je šokirana Osječanka za Glas Slavonije.

ZDRAVLJE

shares