MEGA RIJALITI IGRANKA DOBACILA DO BAJBUKANE

„Gradonačelnik Amerike“ i lični advokat Donalda Trampa: Ko je Rudolf Đulijani koji se predao u zatvoru u Džordžiji?

D. J.danas 16:10

rudolf rudi đulijani, giulianiFoto: EPA-EFE/JUSTIN LANE

Rudolf Đulijani, koji je bio lični advokat Donalda Trampa, predao se u zatvoru u Džordžiji, po optužbi da je sa bivšim predsednikom i još 17 osoba nelegalno pokušavao da promeni rezultate izbora 2020. u toj američkoj državi.

Đulijaniju je naloženo da plati kauciju od 150.000 dolara i da ne zastrašuje druge optužene ili svedoke u slučaju, navodi se u sudskim dokumentima.

Pre polaska, Đulijani je u Njujorku negirao navode iz optužnice i branio Trampa.

„Idem u Džordžiju i jako se dobro osećam, pošto znam da branim prava svih Amerikanaca. Ja govorim istinu, oni lažu“, rekao je Đulijani, nekadašnji federalni tužilac i bivši gradonačelnik Njujorka.

Optužnica iz Džordžije tereti Đulijanija da je davao mnoge neistinite izjave o krađi na izborima, i to zvaničnicima u drugim saveznim državama, kao što su Arizona i Pensilvanija, u pokušaju da ih ubedi da odobre da se zamene elektori u zvaničnoj verifikaciji izbornih rezultata, kako bi Tramp ostao na vlasti.

https://www.danas.rs/svet/predao-se-i-bivsi-trampov-advokat-rudolf-djulijani/embed/#?secret=mVBaJ6lbgm#?secret=xJ70BDVmhr

Đulijani je veliku popularnost stekao u periodu između 1994. i 2001, kada je bio „prvi čovek“ Njujorka.

Pripisuju mu se ogromne zasluge za smanjenje stope kriminala u gradu, iako su ga kritičari optuživali za autoritarnost.

Zahvaljujući angažovanju na saniranju posledica terorističkih napada 11. septembra 2001. dobio je nadimak „Gradonačelnik Amerike“ i bio je ličnost godine po izboru magazina Tajm.

Bio je kandidat za senatora 2000, kada je kao republikanac ukrstio koplja s Hilari Klinton, ali je ubrzo odustao od „trke“, navodeći da se povlači iz zdravstvenih razloga.

Međutim, mnogi tvrde da je odluku doneo zbog vanbračnog skandala, koji se završio njegovim razvodom od Done Hanover, TV lica, kojoj je nakon rastave isplatio čak 6,8 miliona dolara.

Godine 2008. kandidovao se za republikansku predsedničku nominaciju, ali je odustao nakon poraza na preliminarnim izborima na Floridi.

Đulijani se 2008. kandidovao i za republikansku predsedničku nominaciju, a istraživanja javnog mnjenja su ukazivala da je od svih kandidata imao najveće šanse za pobedu.

Međutim, posle poraza na preliminarnim izborima na Floridi, povukao je kandidaturu.

Bio je savetnik Trampa tokom kampanje za predsedničke izbore.

U aprilu 2021. Đulijani je, na poziv Aleksandra Vučića, posetio Beograd.

Iako je s jedne strane naišao na dobrodošlicu i srdačnost, s druge je spominjan u negativnom kontekstu budući da je reč o zagovorniku bombardovanja Srbije 1999. i slanja kopnenih trupa na Kosovo.

Tokom boravka u Beogradu tim povodom je izjavio da je to period od pre mnogo godina, a da sada mora da se ide napred te da Srbija i Amerika treba da razvijaju prijateljske odnose, i dodao da njegova poseta nije politička, već da je u Beograd došao da pruži savete o ekonomskom unapređenju Srbije.

https://www.danas.rs/vesti/drustvo/rudolf-djulijani-osramocen/embed/#?secret=t1tB1ODfgT#?secret=t2yYSrMohX

Rudolf Đulijani, poznat kao Rudi, rođen je 28. maja 1944. u Bruklinu.

Potiče iz imigrantske italijanske radničke porodice. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Njujorku.

Njegov otac Harold imao je određenih veza sa organizovanim kriminalom i mafijom pa je zbog kažnjivog dela napada i razbojništva osuđen na kaznu zatvora koju je odslužio u čuvenom zatvoru Sing Sing.

Nakon što je diplomirao Đulijani pokreće profesionalnu karijeru na sudu da bi 1970. prešao na rad u državnu advokaturu gde počinje njegova vrlo uspešna karijera borca protiv korupcije.

Ostvario je uspešnu karijeru u domenu pravobranilaštva kao borac protiv korupcije, a za vreme mandata predsednika Ronalda Regana istakao se u slučajevima hapšenja članova poznatih mafijaških porodica SAD.

Đulijani se tri puta ženio i ima dvoje dece iz drugog braka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

AdvokatDonald Trampoptužbarudolf djulijaniSADVašington

shares