Prodaja bubrega u Nišu ? Pročitajte komentare!

Protest u Novom Sadu: Novinari koji profesionalno rade postaju meta za odstrel

Izvor: N1

U Novom Sadu je u toku protest “Jedan od pet miliona.” Kako navode organizatori, osim već uobičajenih poruka protesta zbog narastajućeg nasilja, korupcije i, kako kažu, diktature u državi i društvu, učesnici skupa će svojim okupljanjem ustati u odbranu slobode medija.

Potpredsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Željko Bodrožić je rekao da je skup posvećen novinarima i medijima i da mora žalosno da primeti da je pre 150 godina Svetozar Mileić izdavao slobodne novine u tom gradu, a da danas Novi Sad nema nijedan slobodan list, i da nažalost nije to slučaj samo tu. Danas na prste ruke možete nabrojati medije u pokrajini koji časno i profesionalno izveštavaju u interesu javnosti, dok su ostali pretvoreni u puke oglasne table režima, dodao je.

Iz javnih budžeta, kaže, odlaze milioni evra “preko nameštenih konkursa za sufinansiranje medijskih sadržaja u džepove sumnjivih tipova koji su se dočepali vlasništva u medijima, a svedoci smo i kako se milioni prebacuju samo podobnim medijima za reklamiranje državnih firmi”.

“A s druge strane, imate novinare koji žele da rade svoj posao kako nalaže kodeks, a koji su izuzeti iz svake vrste pomoći, nemaju oglase ni reklame, a nemaju ni pravu zaštitu države kad se nađu na meti nasilnika i ubica… A to nije ništa čudno jer nas već godinama Aleksandar Vučić i drugi visoki funkcioneri vlasti brutalno u javnosti prozivaju, vređaju, omalovažavaju, diskriminišu, ugrožavajući našu bezbednost i bezbednost naših porodica”, rekao je Bodrožić navodeći kao primer jučerašnje i današnje “ritualno streljanje na društvenim mrežama” Igora Besermenjija, Nedima Sejdinovića i Dinka Gruhonjića.

Da bi građani bili slobodni u nekom društvu, jedan od osnovnih preduslova su slobodni mediji i slobodni novinari, poručio je i dodao to mora da bude cilj ovih protesta koji mora biti ispunjen “kad lažni car abdicira i pobegne svojim letećim automobilom negde na istok”. Zamolio je građane da istraju u protestu kako bi bilo stvoreno uređeno društvo.

Suša: Profesionalnih novinara manje, napada sve više

Novinarka Gordana Suša, obraćajući se prisutnima, rekla je da je projekt da uništi demokratsku praksu, obesmisli parlament, uništi opoziciju, kontroliše medije, porobi nezavisne institucije, a sve tri grane vlasti, bez promene Ustava, slije u ruke jednog čoveka, njegove partije i satelita, trebaće nam i više vremena ako nas ne bude ubuduće sve više.

“Ukinuli su demokratsko pravo građanima da znaju kako se troše njihove pare. Završni račun budžeta više ne postoji, a umesto završnog računa uzeli su ordinarnu i uveli političku kmpanju za učvršćivanje sopstvenog statusa, što ste juče i videli, a prenosile su dve nacionalne televizijske mreže”, navela je Suša. Pravo javnosti da zna izvitopereno je u tabloidnu proizvodnju straha, senzacije, smrti, skandala, agenata, izdajnika, tupost i moralna zakržaljalost proglašava se selebritijima, nasilje lekovitim, istakla je.

“Lopove, zločince, plagijatore, palikuće, vračare, nadrilekare promovišu za važne sagovornike jer su ionako zaposeli važna mesta u društvenoj hijerarhiji. I naravno ovo je zlatno doba za njih, a mračno za nas”, kaže Suša dodajući da je Srbija u svetskim razmerama prepoznata po pranju novca.

To je atmosfera u kojoj danas rade mediji i ako se odupru pritiscima vlasti, i poštujući zakone i kodekse rade svoj posao, postaju meta za odstrel, navela je Suša dodajući da je zato takvih novinara sve manje, a napada sve više. Podsetila je da je ukupan broj fizičkih napada, pritisaka i verbalnih pretnji tokom prošle godine bio j103, a 2016. je bio 69, 2015. godine je bio 58, i dodala – pa vi vidite gde nas vodi ova vlast.

Ali ono što ova vlast pokušava da zataška, cenzuriše, ipak, nađe put kao voda, dodala je. Retki mediji, kazala je, hvataju se u koštac.

Bez slobodnih medija nema slobodnih izbora, niti može biti slobode govora, mišljenja i dijaloga – a bez toga nema slobodnog društva, zaključila je Suša.

Večeras se šeta u Smederevu, Aranđelovcu, Kraljevu, Topoli, Pančevu, Kruševcu, Zaječaru, Vršcu, Kikindi, Staroj Pazovi.

TAGOVI:

Protest u Novom Sadu: Novinari koji profesionalno rade postaju meta za odstrel

U Novom Sadu je u toku protest “Jedan od pet miliona.” Kako navode organizatori, osim već uobičajenih poruka protesta zbog narastajućeg nasilja, korupcije i, kako kažu, diktature u državi i društvu, učesnici skupa će svojim okupljanjem ustati u odbranu slobode medija.

KOMENTARI (7)

Ostavi komentar

niko

I u Valjevu je pocelooooooooo ✊

Eps Nis

Bravo Novi Sad! I u Nišu protest. Ljudi u Nisu prodaju bubreg zbog struje. BUDUCNOST SRBIJE u PAKLU.

Nidza

Bravo!

Maja

10.000 u Novom Sadu

Beba

Podrška za Novosadjanje , uz vas smo , istrajte

seljak

Napred lale. i sose naravno.

Neoplanta

Eno u Vranju vicu: “Vucicu Srbine”, a u Novom Sadu se ori: ” Vucicu LOPOVE”!!!!

shares