Stigla presuda Trumpu

Stigla presuda Trumpu, mora platiti golemu odštetu

Index Vijesti

Zadnja nadopuna: 08:16, 27. siječnja 2024.

Stigla presuda Trumpu, mora platiti golemu odštetu
Foto: EPA

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

IZREČENA je presuda bivšem predsjedniku Sjedinjenih Američkih Država Donaldu Trumpu, vjerojatnom republikanskom kandidatu na ovogodišnjim predsjedničkim izborima, u slučaju tužbe kolumnistice Elizabeth Jean Carroll za klevetu.

Savezna porota Trumpu je naložila plaćanje 18.3 milijuna dolara odštete kolumnistici i još 65 milijuna dolara kaznene odštete. Riječ je o iznosu koji Trump mora platiti E. Jean Caroll i onom koji predstavlja kaznu. 

Trump ukupno mora platiti 83.3 milijuna dolara. 

Tužila ga je jer je poricao da ju je silovao

Carroll (80) je tužila Trumpa u studenome 2019. da ju je oklevetao kad je pet mjeseci ranije poricao da ju je silovao sredinom 1990-ih u garderobi robne kuće Bergdorf Goodman na Manhattanu. Optužila ga je da joj je uništio ugled pouzdane novinarke koja govori istinu.

Dok se čitala odluka porote, Carroll, koja je sjedila u prvom redu, cijelo je vrijeme držala za ruke svog odvjetnika. Njezina dva glavna odvjetnika i ona zagrlili su se nakon što je pročitana presuda. 

Trump se nije pojavio na izricanju presude.

Sudac je, inače, prije čitanja presude upozorio da neće tolerirati ispade.

Trumpa je sudac prethodno prekorio zbog prekidanja rasprave u ovom petodnevnom suđenju. Jutros je bivši predsjednik bio na sudu zbog završne riječi.

Negirao optužbe

Donald Trump je tvrdio da nikad nije čuo za Carroll te da je ona izmislila cijelu priču kako bi potaknula prodaju svojih memoara.

Pred završetak suđenja, koje se odvijalo u New Yorku, Trump je ponovno negirao optužbe kolumnistice Jean Carroll, koja je od njega u ovom slučaju tražila još najmanje 10 milijuna dolara odštete te kaznenu odštetu kako bi, među ostalim, spriječila Trumpa da nastavi s poricanjem. Podsjetimo, vodio se još jedan proces u kojem je Trump proglašen krivim da je seksualno zlostavljao Caroll i oklevetao je. 

Bivši američki predsjednik proveo je četiri minute na klupi za svjedoke nakon što su odvjetnici E. Jean Carroll iznijeli svoju verziju slučaja. Sudac je odbio prijedlog bivšeg predsjednika SAD-a da se ta tužba odbaci.

Trump je rekao da “100 posto” ostaje pri svom ranijem iskazu, u kojem je tvrdio da nije kriv ni za jedno djelo koje mu se stavlja na teret.

Carroll, bivša kolumnistica magazina Elle, traži najmanje 10 milijuna dolara zbog Trumpovog poricanja da ju je silovao sredinom devedesetih u robnoj kući Bergdorf Gudman na Manhattanu.

U odvojenom suđenju druga je porota u svibnju prošle godine utvrdila da je Trump seksualno zlostavljao Carroll i oklevetao je u izjavama iz 2022. godine. U tom slučaju Trumpu je bilo naloženo da plati Carroll 5 milijuna dolara zbog sličnog poricanja iz listopada 2022., utvrdivši da je klevetao i seksualno zlostavljao novinarku. Trump se žalio na tu odluku.

Trump sve pokušava iskoristiti u svoju korist. Suočava se s četiri kaznene optužnice

Trump je iskoristio ovaj slučaj i svoje druge pravne probleme kako bi ojačao kampanju za ponovno preuzimanje Bijele kuće na izborima u studenome, u vjerojatnom obračunu s demokratom Joeom Bidenom, koji ga je pobijedio 2020.

Trump se suočava s četiri kaznene optužnice, uključujući dva slučaja u kojima ga se tereti da je pokušao nezakonito poništiti svoj izborni poraz 2020. Izjasnio se nevinim u svim slučajevima, a sebe je prikazao kao žrtvu politički motiviranih laži i pravosudnog sustava izvan kontrole.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

shares