Drtele-pegofili haraju ovim izčašenim svetom

SVET

Objavljen drugi deo dokumenata u vezi sa Džefrijem Epstinom: Šta je rekao detektiv iz Palm Biča?

Danas Onlinedanas 07:23

Objavljen drugi deo dokumenata u vezi sa Džefrijem Epstinom: Šta je rekao detektiv iz Palm Biča? 1Foto: EPA-EFE/JASON SZENES

Objavljena je druga serija sudskih dokumenata povezanih sa milionerom Džefrijem Epstinom, koji je bio optužen za seksualno zlostavljanje maloletnica.

Nakon što je juče objavljen prvi deo dokumentacije sa suđenja koji se sastoji od oko 900 stranica, sada je javnosti postalo dostupno još oko 300 stranica.

Međutim, ni ovih 300 stranica, kao i prvih 900, ne nudi mnogo novih informacija u odnosu na ono sa čim je javnost već bila upoznata.

Kao i prvi deo dokumenata, i novoobjavljene informacije su iz slučaja protiv Gislejn Maksvel, Epstinove bivše devojke i saradnice koja je pre dve godine osuđena na 20 godina zatvora zbog trgovine ljudima, tačnije seksualne eksploatacije.

Sudski zapisnici otkriveni u sredu i četvrtak sadrže reference na britanskog princa Endrua i bivšeg predsednika Sjedinjenih Američkih Država Bila Klintona.

Ipak, ime koje se optužuje da je učestvovalo u seksualnom zlostavljanju maloletnica jeste upravo princ Endru i pominje se da je on to činio u Londonu, Njujorku i na Epstinovom ostrvu.

Vojvoda od Jorka je već demantovao ove navode.

Novi dokumenti uključuju i sugestiju advokata Virdžinije Đufre da Bil Klinton „možda ima informacije“ o aktivnostima Džefrija Epstina i Gislejn Maksvel, jer je putovao sa njima.https://ef377e409f1bb310598fc6d800b0f3cb.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-40/html/container.html

Klinton je, kako BBC podseća, priznao da je bivši Epstinov saradnik i da je leteo njegovim privatnim avionom, ali je negirao da je počinio krivična dela ili da je znao za njegove zločine. Ni u jednom od dosad objavljenih dokumenata nema nagoveštaja nezakonitih radnji Klintona.

Takođe se u ovom delu objavljenih dokumenata nalaze i dokazi o razmenjenim mejlovima iz 2011. između Đufre i bivše novinarke Šeron Čarčer, Đufre tvrdi da je gospodin Klinton „ušao u časopis Veniti Fer i zapretio im da ne pišu članke o seksualnoj eksploataciji i njegovom dobrom prijatelju Džefriju Epstinu“.

BBC se, kako pišu, obratio Klinton fondaciji za komentar, a portparol je citirao medijske izveštaje sa izjavom bivšeg urednika Veniti fera Grejdona Kartera, koji je rekao da se pomenuti događaj nije desio.

Putem mejla, novinarka i Đufre takođe su govorile o pokušajima Virdžinije Đufre da obezbedi ugovor o svojoj knjizi.

U drugom sudskom podnesku objavljenom u sredu, tužiteljka identifikovana kao Džejn Do broj 3 navodi da ju je Epstin prodavao „u seksualne svrhe mnogim drugim moćnim muškarcima, uključujući brojne istaknute američke političare, moćne poslovne direktore, strane predsednike, dobro poznatog premijera i drugi svetski lideri“.

Kako je javnosti od ranije poznato, Džejn Do broj tri je upravo Virdžinija Đufre.

Nove informacije: Šta je rekao detektiv iz Palm Biča?

Ono što je važno, jeste da drugi deo objavljene dokumentacije ipak pruža malo novih dokaza o krivičnim delima Džefrija Epstina i Gislejn Maksvel.

U izjavi iz 2016. godine, Džozef Rekari, policijski detektiv u Palm Biču na Floridi, kaže da je oko 30 žena razgovaralo s njim o „izvođenju masaže i radu u Epstinovoj kući“ koja se nalazila na plaži.

Na pitanje kako je Epstin uspeo da dođe do tolikog broja maloletnih devojčica, detektiv je rekao: „Svaka od žrtava koja je otišla u kuću zamoljena je da dovede svoje prijatelje u kuću.

Rekari je takođe rekao da je Maksvel učestvovala u regrutovanju devojaka za masaže u vili.

Svedočio je da su od njih 30 koje su mu se obratile, dve devojke imale iskustvo pružanja masaže, ali i da je većina njih bila mlađa od 18 godina.

Dodao je da, kada su išle da masiraju, to je bilo zbog Epstinovog seksualnog zadovoljstva.

Da podsetimo, Epstin se izjasnio krivim za seksualnu eksploataciju maloletnica, ali je oduzeo sebi život 2019. godine, dok je čekao suđenje zbog optužbi za trgovinu ljudima.

Njegova bivša partnerka i saradnica Gislejn Maksvel, ćerka tajkuna Roberta Maksvela, trenutno služi zatvorsku kaznu od 20 godina zbog učestvovanja u navedenom krivičnom delu, odnosno zbog regrutovanja maloletnica za Epstina.

Ona je osuđena 2022. godine iako je sve vreme negirala krivicu, a advokati i dalje ulažu žalbe na izrečenu kaznu.

Sudija Loreta Preska presudila je prošlog meseca da više nema nikakvog pravnog opravdanja za skrivanje imena više od 150 ljudi koji se pominju u tužbi koju je jedna od žrtava, Virdžinija Đufre podnela protiv Gislejn Maksvel.

Mnoga od tih imena su već ranije javno objavljena, ili se pominju usputno u okviru različitih sudskih postupaka, a važno je istaći i da to što se pominju u ovim dokumentima ne znači nužno da su učestvovali u vršenju krivičnih dela.

Objavljivanje dokumenata Džefrija Epstajna srušilo veb stranicu suda: Razotkrivene njegove veze sa Bilom Klintonom, Donaldom Trampom, Bilom Gejtsom…

Milioner koji je seksualno zlostavljao i bogatašima podvodio maloletnice: Ko je bio Džefri Epstin?

Pročitajte još

Volstrit džurnal: Ko se sve sastajao sa seksualnim prestupnikom Džefrijem Epstajnom

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

dokumentiDžefri Epstajndžefri epstinGilejn MaksvelGislejn Maksvel

shares