Da li će Đoković imati projekat u Srbiji?

Ako nisi deo „burazersko-kumovskog“ sistema Aleksandra Vučića, Novače, nemaš šta da tražiš u Srbiji

TENIS Autor: Nova.rs 03. jan 202407:16

Foto Vesna Lalić/Nova.rs, EPA-EFE/LUKAS COCH

Šta će biti sa teniskim terenima u Srbiji i da li će Đoković uopšte imati projekat ovde?

Novak Đoković je najbolji teniser svih vremena i Srbin u svakom mogućem smislu i to na svakom koraku ističe – pričom o svom poreklu, patriotskom muzikom, religijom…

I cela Srbija se ponosi njim, kad god nam je teško kao narodu setimo se Novaka i njegovih uspeha, pa bude makar malo lakše. Razni pokušavaju da ga svojataju, među njima i političari, s kojima ima veoma intrigantne odnose.

PROČITAJTE JOŠ:

Đoković se oglasio povodom povratka Nadala i poslao poruku velikom rivalu

TENIS

2. jan

Novak Đoković

Đoković uplašio navijače pred važan meč Srbije: „Situacija je zabrinjavajuća“

TENIS

2. jan

Ipak, kada govorimo o ekonomiji i poslovanju, jednog od najbogatijih sportista sveta koji je samo od tenisa zaradio preko 100 miliona dolara u karijeri i još neće u penziju, njegova obaveza sa Srbijom je tanja neko ikada, naročito nakon događaja iz 2023. godine.

Radi se o rušenju terena na Dorćolu u okviru, sada već bivšeg, Teniskog centra Novak, koji je služio za razvoj mladih talenata, bio je i dom nekoliko godina za turnir u našem glavnom gradu i Adria tur, a zašto je Đoković odustao od svega još proletos?

„Ovo je važno istorijsko mesto, a već smo došli do toga da su nam tereni ušli na pola metra od Spomenika braniocima Beograda 1915. godine. Ja podržavam sport, ali važno je i istorijsko-kulturno nasleđe i mi sada ovde uklanjamo tri terena“, rekao je Aleksandar Šapić, gradonačelnik Beograda, kod Spomenika braniocima Beograda 1915. prilikom rušenja terena koji su pripadali Teniskom centru Novak.

Gradonačelnik je dodatno pojasnio o čemu se radi.

„Ukoliko ne vodimo računa o našoj prošlosti, ne možemo da računamo na svetlu budućnost. Ovaj spomenik je jedan je od naših najvažnijih spomenika, iako nije simbol velike pobede, ali jeste simbol velike žrtve. Vidimo da su sada ovde tereni došli do pola metra od njega“, dodao je Šapić.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs; Antonio Ahel/ATAImages; Sofija Vukajlović/FoNet

Kako je rekao gradonačelnik, ovaj deo Dorćola postaće spomen park, ostaće i čak nekoliko terena, a „ko se bude javio i ponudio najveću cenu moći će da uđe ovde i drži lep i kvalitetan sportski centar i teniske terene“.

Zašto je onda Novak Đoković odustao od cele priče još sredinom maja i šokirao sve informacijom da Beogradu vraća terene?

Teniski centar postojao je oko 15 godina, na njemu je odigrano sedam ATP turnira i jedan WTA. On je bio glavna baza Đokovićevih priprema i treninga kada je u Beogradu, ali i brojnih drugih tenisera, čak i inostranih. Sa ovih terena, Nole je kretao u bezbroj juriša na najveće trofeje.

„Vraćamo centar gradu, ne znamo šta će se sada desiti, šta će grad odlučiti da radi sa tim klubom. Po meni, dao sam neki svoj prijateljski predlog da to bude nacionalni teniski centar koji već 15-20 godina unazad stoji kao velika želja Teniskog saveza Srbije i svih nas teniskih radnika. Ovaj sport, koji je mnogo dao Srbiji, zaslužuje da ima teniski centar. To je idealno“, počeo je Đoković.

PROČITAJTE JOŠ:

„Falilo mi je sve ovo“: Nadal emotivan posle povratka i pobede, podsetili ga na rekord koji mu nije bitan

TENIS

2. jan

Hamad Međedović

VIDEO Međedović napucao samog sebe u glavu: Žalio se Đokoviću i Troickom zbog jedne stvari

TENIS

2. jan

Ipak, zanimljivo da je tokom 2023. odlučio da na novoj lokaciji gradi svoj klub, a možda to uopšte ne bude u Srbiji. Oko detalja je i sam Novak ostao misteriozan, tako da se još uvek ne zna ni mesto ni vreme pokretanja novog teniskog projekta.

Novakova najvažnija teniska veza sa Srbijom je tako prekinuta, a nova nije ni u najavi.

Izbegao viđanje sa Vučićem

Tajming se poklapa sa činjenicom da je prilikom letošnjeg dolaska u Srbiju, kada je sa košarkašima zajedno izašao na balkon Skupštine grada, „izbegao“ formalno viđanje sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Iako je, recimo, pre dve godine nakon Australijan opena i golgote koju je prošao išao da mu se zahvaljuje na pomoći, sada nije hteo da bude deo takve ceremonije, iako je ona priređena za košarkaše i basketaše.

Novak Đoković Foto: Nebojsa Parausic / imago stock&people / Profimedia

Rušenje teniskog centra i izbegavanje rukovanja sa predsednikom Srbije su poprilično indikativni i nagoveštavaju da odnos na relaciji Vučić-porodica Đoković nije na tako dobrom nivou. Novak nikada i nije potencirao tu priču koliko njegov otac Srđan, ali je sada možda jasnije da najbolji sportista sveta ne želi da ima povezanost sa aktuelnim režimom.

Moguće da je zbog toga ostao i bez svog teniskog centra koji će sada možda praviti i u Španiji, što su sve češće pretpostavke i stranih medija.

Novak je takođe učestvovao i podržao izgradnju kompleksa u Širokom i Banjaluci u Republici Srpskoj, a ima i brojne poslovne projekte širom sveta i deluje da poslednjih godina širi svoju „imperiju“.

Njegovo smanjenje poslovanja u Srbiji gašenjem centra govori mnogo i o poslovnoj klimi u zemlji u kojoj kao glavni biznismeni dominiraju Vučićevi kumovi, prijatelji, stranački saborci i ostali čiji su poslovi procvetali dolaskom SNS-a. na vlast.

Foto: N1

Jer, ako nisi deo „burazersko-kumovske“ klike Aleksandra Vučića i ako nisi spreman da mu se klanjaš i hvališ ga makar i deklarativno, onda teško možeš da opstaneš u ovakvoj džungli i da vodiš neki ozbiljan projekat na duže staze.

Đoković je to verovatno na vreme shvatio i odlučio da svoje poslove ostavi u zemljama u kojima postoji jasan sistem i pravila umesto da kao neko ko voli ovu zemlju ulaže u Srbiju i da se omogući poslovna klima u kojoj bi i drugi želeli da ulažu. Jer investicije Novaka Đokovića u Srbiji bi na primer mogle da dovedu Rebeku Mekdonald, srpsku biznismenku koja je bogatstvo stekla u svetu i mnoge druge, i pokazalo put za dolazak ozbiljnog kapitala brojnim biznismenima koji bi mogli da slede primer Novaka Đokovića.

Ali problem svih njih je to što to nisu ljudi koji su spremni da funkcionišu u sistemu u kojem moraš da podmazuješ, da se šlihtaš, da podmićuješ i budeš dobar sa svakim ko se nalazi na poziciji moći i visokoj funkciji.

https://imasdk.googleapis.com/js/core/bridge3.609.1_sr.html#goog_1580951117

Ovakve poteze izvode samo najveći, nestvarna kontra Đokovića

00:34

/

00:35

Ovakve poteze izvode samo najveći, nestvarna kontra Đokovića

ALEKSANDAR VUČIĆNOVAK ĐOKOVIĆTENISKI CENTAR NOVAKTENISKI TERENI NOVAK

shares