Ammerika postala rijaliti scena

Žena optužila Trumpa za silovanje i klevetu. Sud: Ne može se pozvati na imunitet

Hina

16:43, 13. prosinca 2023.

Žena optužila Trumpa za silovanje i klevetu. Sud: Ne može se pozvati na imunitet
Foto: EPA

BIVŠI američki predsjednik Donald Trump ne može se pozvati na predsjednički imunitet kada je posrijedi tužba za klevetu kolumnistice i spisateljice E. Jean Carroll, koja ga je optužila za silovanje, danas je presudio američki prizivni sud, što je za njega još jedan neuspjeh u parnici koju je pokrenula Carroll. Trumpovi odvjetnici najavili su da će se žaliti Vrhovnom sudu.

Američki Drugi okružni prizivni sud na Manhattanu potvrdio je odluku saveznog suca da se odbaci Trumpov poziv na imunitet. Carroll je u svojoj tužbi od Trumpa tražila najmanje 10 milijuna dolara odštete zbog njegove izjave iz lipnja 2019., dok je još bio predsjednik, a nakon što ga je prvi put javno optužila da ju je sredinom devedesetih silovao u garderobi robne kuće na Manhattanu.

Trump je zanijekao da poznaje Carroll te je kazao da “nije njegov tip” i da je izmislila optužbu o silovanju kako bi promovirala izlazak svojih memoara. Bivša kolumnistica časopisa Elle tužbu je podigla u studenome 2019., no Trump je čekao do prosinca 2022. da bi se pozvao na predsjednički imunitet vjerujući da ga on štititi od njezine tužbe. 

Trump optužen u nizu slučajeva

Predsjednik ima puni imunitet od brojnih građanskih tužbi dok je na dužnosti. U lipnju je američki okružni sudac Lewis Kaplan odbio Trumpov pokušaj da se slučaj Carroll odbaci, a kasnije mu je odbio dopustiti i da se brani predsjedničkim imunitetom pojasnivši da je zakasnio pozvati se na imunitet.

“Trump je devedesetih seksualno napastovao novinarku E. Jean Carroll, a potom ju je oklevetao nazvavši je lažljivicom”, odlučili su porotnici u svibnju ove godine zadavši bivšem predsjedniku pravosudni udarac dok se bori za ponovni ulazak u Bijelu kuću 2024. Trumpova žalba tada je saslušana po ubrzanom postupku, prije suđenja zakazanog za 16. siječnja 2024.

Tako je Carroll već dobila jedan građanski proces protiv Trumpa. U svibnju je porota u drugoj tužbi odlučila da je Trump dužan isplatiti Carroll pet milijuna dolara odštete za seksualni napad i klevetu. Premda suočen s četirima saveznim i državnim kaznenim optužnicama, Trump je favorit za republikansku nominaciju za predsjedničke izbore 2024. U svim je slučajevima kazao da se ne osjeća krivim.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

https://interactive.index.hr/interactions/by-tag?tags=26922%2C388525%2C1115916&category=3&color=%23eb1e25
shares