Zanemarena namirnica koja smanjuje nadutost

Zanemarena namirnica koja smanjuje nadutost, čisti bubrege i snižava pritisak

ZDRAVLJE Autor: zadovoljna.rs 02. jun 202315:28

prosowhite_crows_nest/Pixabay

Bespotrebna težnja da se odreknemo jela koja važe za „sirotinjska“, a prisvojimo neke modernije namirnice, dovela je do toga da prestanemo da jedemo proso.

https://50ed04c894525270bf42b8ae751b9f2a.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-40/html/container.html

To je velika šteta, s obzirom na mnogobrojne prednosti koje nam ova lako svarljiva žitarica nudi.

Proso je vrsta žitarice koja je okruglasta, veoma sitna i ponegde malo spljoštena. Žuto-bele boje je i ima slatkast ukus. Zrno prosa je obavijeno ljuskom, koja mora da se odstrani pre konzumiranja.

PROČITAJTE JOŠ:

Studija: Povrće, žitarice i mahunarke smanjuju rizik od kancera creva

ZDRAVLJE

29. nov 20220

Zašto bi celovite žitarice trebalo da se nađu u vašoj ishrani?

ZDRAVLJE

16. jan 20220

Jedna je od retkih žitarica koja u sebi ne sadrži gluten, što je od velikog značaja, jer mnogo ljudi ima alergiju na gluten, a dobro je poznata i činjenica da gluten utiče i na gojenje i gojaznost uopšteno. Sadrži mnogo vitamina i minerala kao što su kalcijum, kalijum, jod, magnezijum, vitamine A, E i B ali sadrži i gvožđe i vlakna.

Izrazito je alkalna (bazna) žitarica, a znamo da se virusi, bakterije i ostala zla koja prate njih teško stvaraju u alkalizovanim, odnosno baznim organizmima.

Proso sadrži ključne aminokiseline koje pomažu izgradnji i obnovi mišića i ćelija kože. Takođe, bogato je ugljenim hidratima koji se polako vare, pa nam brzo daje osećaj sitosti i pomaže procesu mršavljenja.

Ova žitarica sadrži i prirodne masnoće, koje su ključne za apsorpciju vitamina, uključujući karoten i vitamin D, kao i karbohidrate, pa je zato dobar izbor hrane za dijabetičare.

Kardiolozi proso preporučuju kao namirnicu koju treba jesti što češće, jer je puno kalijuma koji pomaže u borbi protiv srčanih bolesti, normalizuje krvni pritisak i jača krvne sudove.

Jedna je od najboljih namirnica za čišćenje bubrega, ali i za pojavu kamena ili peska u bubrezima. Kod urinarnih infekcija ima pozitivno dejstvo i pospešuje izbacivanje mokraće, a blagotvorno deluje i na ljude koji imaju astmu, prenosi Zadovoljna.rs.

PROČITAJTE JOŠ:

Smanjite osećaj nadutosti dodavanjem jedne namirnice u obroke

LIFESTYLE

22. maj 20230

Prirodni lekovi za nervozna creva: Ove namirnice će vam poboljšati varenje

ZDRAVLJE

18. maj 20232Tagovi

CREVANADUTOSTPROSOZDRAVLJEŽITARICA

shares