Panika u Kini

Panična kupovina hrane u Pekingu posle najave novih centara za kovid karantin

SVET 25. nov 202213:046 komentara
Izvor: Tanjug via AP Photo/Ng Han Guan

Stanovnici glavnog grada Kine počeli su da prazne samoposluge i navaljuju na aplikacije za isporuke, pošto su gradske vlasti naredile ubrzanu izgradnju centara za kovid karantin i poljskih bolnica.

Neizvesnost i nepotvrđeni izveštaji o očekivanom „zaključavanju“ bar nekih kvartova u Pekingu podstakli su povećanu tražnju za hranom i drugim potrepštinama, što mesecima nije viđeno u tom gradu.

Dnevni broj novozaraženih kovidom-19 širom Kine je rekordan – 32.695 novozaraženih prijavljenih danas, od kojih je 1.860 u Pekingu, a većina njih je asimptomatična.

Improvizovani centri za karantin i poljske bolnice u žurbi postavljene u fiskulturnim salama, izložbenim centrima i drugim velikim zatvorenim prostorima postali su ozloglašeni zbog prenatrpanosti, loših sanitarnih mera, malo hrane i jer su svetla neprekidno uključena.

Većini stanovnika Pekinga već je rečeno da ne napuštaju svoje krajeve, od kojih su neki ograđeni. Na ulazima čuvari u belim zaštitnim kombinezonima zaustavljaju ljude bez dozvole za kretanje i proveravaju da li aplikacijom na mobilnom telefonu prijavljuju ulazak.

Neki od servisa u Pekingu za dostavljanje hrane i drugog su popunili kapacitet.

Zbog povećanje tražnje, uz manjak radnika neki potrošači nisu danas mogli da zakažu isporuke za isti dan za hranu i druge stvari od popularnih servisa, kao što su Alibabin Frešipo (Freshippo) i Meituan Maikai.

Kompanija Alibaba nije odmah komentarisala ove izveštaje.

Novinarima je danas portparolka gradske vlade Su Hedžijan rekla da je potrebno ojačati upravljanje i servis centara za karantin i poljskih bolnica, gde policija prevozi osobe koje se testiraju pozitivno na kovid-19 ili koje su bile u bliskom kontaktu sa inficiranom osobom.

Vlasti moraju dalje da ubrzaju izgradnju tih centara i koordinišu dodelu prostora, opreme, materijala, osoblja i drugih resursa, rekla je ona.

Zvaničnici poslednjih dana ponavljaju da Kina mora da se pridržava svoje stroge politike „nula kovida“, prema kojoj su obavezna „zaključavanja“, masovna testiranja i karantin za svakog za koga se sumnja da je došao u kontakt sa virusom.

Smatra se da ta politika teško pogađa privredu i remeti život mnogih u kineskim gradovima, zbog čega su Svetska zdravstvena organizacija i drugi pozvali Kinu da promeni tu politiku, što je vladajuća Komunistička partija ljutito odbila.

shares