NARODNA MEDICINA Petar Jovanović

 

NARODNA MEDICINA ISTOČNE I JUŽNE SRBIJE

Geografski pojam “Istočne i Južne Srbije” obuhvata oblast od Karpata do Dukata,odnosno od Kladova ido Bujanovca. Stanovništvo je gotovo u potpunosti pravoslavno-hrišćansko.

Ovaj preširok geografski okvir, jezički se od književnog srpskog jezika razlikuje skoro do otežane razumljivosti. Vuk Karadžić ovim krajevima nije poklanjao ni najmanje pažnje.

Jezičko ismevanje je dostiglo “masakar”.Kada je Karadžić srpsku književnost “oslobodio” crkvenoslovenskog”tiranina” i narodni jezik “ustoličio”, taj jezik” svinjara ” postao je tiran prizrensko-timočkom dijalektu. Ali, moram da napravim razliku između “Dinaraca” i naroda od Karpata do Dukata.Stanovništvo Istočne i Južne Srbije vekovima se nije poturčivao, za razliku od “Dinaraca”.

Međutim,po mom mišljenju, najveću vrednost koju Srbija danas ima je sačuvana narodna medicina Istočne i Južne Sebije.Ona je lako dostupna stanovništvu Srbije i šire.

Ona vuče korene iz veoma duboke starine, Hilandara i rilskih manastira u Bugarskoj.

U narodnoj medicini,od pamtiveka je ideal da se čitavo telo tako ojača da ga bolest ne savlada

U mojim ogledima ,očigledne vradžbine sam razdvojio od onoga što je zaista korisno.

Narodna medicina usmeno prenošena s kolena na koleno, pomaže velikom broju ljudi da redovno obavljaju teške dnevne obaveze i premašuju osamdesetu u dobrom telesnom i duševnom zdravlju ,s dobrim varenjem,vidom i sluhom, izmičući senilnosti do smrti.

Pokušavam da budem razumljiv i da oglede prilagodim savremenom načinu življenja i siguran sam da se u starost može ući zdrav.

Petar Jovanović iz Bujanovca  www.petarjovanovic.net

shares