Elon Mask

Foto:profimedia.rs

Troje najviših rukovodilaca kompanije Tvitera koje je otpustio novi vlasnik Elon Mask će dobiti isplate za prekid ugovora u ukupnom iznosu od oko 122 miliona dolara, objavila je istraživačka kompanija Equilar.

Mask je otpustio glavnog izvršnog direktora Tvitera Paraga Agrawala, glavnog finansijskog direktora Neda Segala i šeficu za pravne poslove i politiku Vijaju Gaddeu, optužujući ih da su doveli u zabludu njega i ostale investitore Tvitera o broju lažnih naloga na toj platformi.

Kompanija Equilar, poznata po istraživanju kompenzacija rukovodilaca, u odgovoru na upit Reutersa procenio je Agrawalov takozvani „zlatni padobran“ na 57,4 miliona dolara, Segalov na 44,5 miliona dolara, te 20 miliona dolara za Gaddeu.

Predstavnici Tvitera nisu ponudili komentar.

Pored ovih isplata, troje izvršnih direktora će takođe dobiti ukupno 65 miliona dolara od Maska u zamenu za deonice kompanije koje su u njihovom vlasništvu.

Udio Gaddeove bio je najvredniji, ukupno 34,8 miliona dolara na osnovu konačne prodajne cene od 54,20 dolara po deonici, nakon čega slede 22 miliona dolara Segalovih i 8,4 miliona dolara vredne Agrawalove deonice.

Agrawal, koji je ranije bio glavni tehnološki direktor Tvitera, imenovan je za generalnog direktora prošlog novembra. Njegova ukupna naknada za 2021. godinu iznosila je 30,4 miliona dolara.

Tviter, Twitter, Ilon Mask, Elon Musk
Foto: Shutterstock/rafapress

Velike isplate rukovodiocima kompanije uobičajene tokom prenosa vlasništva, ali mogu biti kontroverzne.

Dokumenti kompanije navode da isplate tokom promene vlasništva „maksimiziraju vrednost deoničara i održavaju fokus izvršnih snaga“.

Isplate uključuju 100 posto godišnje osnovne plate izvršnog direktora, premije za zdravstvenu zaštitu i ubrzano preuzimanje vlasničkih nagrada, prenosi Blic.

Direktorica istraživanja Equilara Courtney Yu rekla je da bi otpušteni direktori Tvitera „trebali dobiti ove isplate osim ako Elon Musk nije imao razloga za raskid ugovora, a razlog u ovim slučajevima obično je to što su prekršili zakon ili politiku kompanije“.

****

BONUS VIDEO: Ilon Mask kupuje Tviter – kraj cenzure ili početak slobode govora mržnje?

Rokas Tenys / Shutterstock.com

Nakon što je Ilon Mask sklopio ugovor o preuzimanju društvene mreže Tviter, porastao je kvantitet govora mržnje na toj platformi.

Mnogi korisnici pišu uvredljiv sadržaj kako bi testirali granice slobode govora, pa tako podaci pokazuju da se upotreba reči „nig*er“ povećala za gotovo 500 odsto u samo 12 sati.

Naime, Network Contagion Research Institute (NCRI), koji sebe predstavlja kao „neutralnu i nezavisnu treću stranu čija je misija da prati, razotkrije i bori se protiv dezinformacija i obmana na društvenim mrežama“, pratio je efekte Maskovog preuzimanja i pronašao dokaze koji sugerišu da mnogi testiraju granice slobode govora na Tviteru.

„Dokazi sugerišu da loši akteri pokušavaju da testiraju granice Tvitera. Nekoliko objava na 4chanu podstiče korisnike da pojačaju pogrdne uvrede. Primera radi, tokom poslednjih 12 sati korišćenje reči na ‘n’ poraslo je gotovo 500 odsto u odnosu na prethodni prosek“, objasnili su iz ovoga instituta.

I korisnici Tvitera primetili su brojne primere govora mržnje koji se šire na vebu u četvrtak uveče i u petak ujutro, uključujući komentare koji se mogu opisati kao neonacistički, rasistički i antisemitski.

Foto: Dennis Diatel / Shutterstock.com

Korišćenje „n“ reči u proseku je variralo između 400 i 500 puta dnevno, a sada je skočilo na više od 1.500 od trenutka kada je službeno potvrđeno preuzimanje Ilona Maska.

Mnogi se pitaju da li će ponovo biti aktiviran račun Donalda Trampa, kojem je zabranjen pristup platformi nakon napada na Kapitol 6. januara. Kanje Vest, kojem je nedavno blokiran pristup računu zbog antisemitskih komentara, nedavno se vratio na stranicu iako Mask tvrdi da nije bio uključen u tu odluku.

****

BONUS VIDEO: Ilon Mask kupuje Tviter – kraj cenzure ili početak slobode govora mržnje?

shares