Neplodnost

Neplodnost

Prirodna sredstva pomažu kod neplodnosti www.pregled.com ,kategorija STERILITAT

Petar Jovanović savetuje na osnovu ogleda : PRIPREMA ZA ODNOS TREBA DA TRAJE NAJMANJE 2 SATA I ZA TO VREME GLEDATI U ZADNJICU PARTNERKE.

VANTELESNA OPLODNJA JE REŠENJE ZA MNOGE: Dr Stojić o neplodnosti, a evo da li lekar može predvideti ranije gubitak bebe

Doktor Stojić govorio je o vantelesnoj oplodnji, neplodnosti i pregledima koji su važni za trudnice.

dr stojic ginekolog.jpg IZVOR: PRINTSCREEN/ YOUTUBE N1

Mnogi parovi danas imaju problem da zatrudne i dobiju dete, a uzroci su razni. Ipak, to što imaju problem da prirodno dođu do začeća, ne znači da dete ne mogu dobiti.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Vantelesna oplodnja je opcija za sve parove koji se bore za potomstvo, a dr Siniša Stojić, specijalista ginekologije i akušerstva, govorio je o tome u emisiji Novi dan na televiziji N1.

“Kad je VTO krenula da egzistira na našim prostorima, bio je ogroman red parova koji je čekao na vantelesnu oplodnju, tako da se ne može reći da ih je ranije bilo manje, a sada ih ima više. Ono što je napravilo veliki prodor je to da je danas VTO mnogo dostupnija i da država snosi dobar deo troškova, što značajno olakšava parovima”, objašnjava doktor Stojić.

“I ranije i danas najveći problem je neplodnost kod muškaraca, a vantelesna oplodnja jeste jedan od načina da se ovo deplasira i to predstavlja konačno rešenje za neplodnost”, naglašava on.

Dodaje, takođe, da sada žene malo kasnije donose odluku da postanu majke. “Činjenica je da je došlo do pomeranja biološkog časovnika i kod žena i kod muškaraca. Sve veći broj žena se odlučije za rađanje u kasnijim godinama, a upravo im vantelesna oplodnja to omogućava i predstavlja u tim situacijama konačno rešenje”, kaže doktor Stojić.

Doktor Stojić je posavetovao sve buduće mame da se obrate lekaru kada je to potrebno. Ono što je jako bitno je raditi na kulturi naših žena da se obraćaju lekaru, da odlaze na vreme kod lekara. “Zna se tačno koliko je predviđeno pregleda u toku jedne normalne trudnoće, a to je jednom mesečno, kada se rade određeni pregledi i laboratorijske analize. Postoje određeni protokoli kojih se treba držati.” Na pitanje da li lekar može da predvidi loš ishod trudnoće, on je nastavio: “Ukoliko je to zadovoljeno imamo mogućnost smanjenja nepovoljnog ishoda. Vi ne možete nikada takve ishode apsolutno smanjiti, jer ne možete od svake trudnoće napraviti uspešnu trudnoću, ali možete da prevenirate i pružite trudnici adekvatnu zaštitu, uputite je tamo gde treba, organizujete sve što oko nje treba i nadati se da će do kraja sve biti u redu.”

izvor: yumama/n1

PROČITAJTE I

shares