POSLE pauze i rođenja drugog sina Teodora, pop-džez pevačica i kompozitor Lena Kovačević vraća se krajem godine na muzičku scenu trećim studijskim albumom “Džezeri”(PGP RTS). Novi disk je rađen u Beogradu i Njujorku i predstavlja omaž pesmama Momčila Bajagića Bajage. Pevačica čarobnog glasa i osmeha trenutno je angažovana na autorskom projektu za inostrano tržište – komponuje muziku za album, koju u Njujorku radi poznati američki producent. Lena je do sada objavila dva albuma – “Dobar dan za pevanje” i “San” sa obradama poznatih hitova, a novi disk predstavlja svojevrsno putovanje kroz muziku i vreme.

– Prethodni albumi su me, na neki način, doveli do ovog trećeg, jer sam spojila strast prema muzičkom pravcu koji volim, kolaž pop i džez zvuka – kaže za “Novosti” Lena Kovačević, koja je upravo objavila singl “Poljubi me” sa novog albuma. – U pitanju je omaž divnom autoru Momčilu Bajagiću i njegovim meni najdražim pesmama, u sjajnim obradama Vlade Nikolova koji ozbiljno gradi karijeru u inostranstvu. Postprodukcija je rađena u Njujorku i Beogradu i, zaista, sam zadovoljna kako album zvuči.

* Zašto ste opredelili baš za obradu Bajaginih pesama?

– Smatram da dobre pesme publika treba i može da upozna na novi način. To je jedna, takoreći, nezaustavljiva igra koju pružaju dobra muzika i tekstovi. Ovo je putovanje kroz vreme, podsetila sam se hitova “Dobro jutro, džezeri”, “Sa druge strane jastuka”, “Poljubi me” i mnogih drugih, ali u potpuno novom fazonu i tonu. Hvala Bajagi na ukazanom poverenju i mogućnosti da na ovakav način priđem projektu koji nije bio jednostavan, ali je bio beskrajno zanimljiv za rad.

DATI ŠANSU MLADIM AUTORIMALena smatra da je uvek vreme za dobru muziku, ali da treba dati veću šansu mladim autorima. – Imamo toliko darovitih pevača i muzičara, ali nam nedostaju dobre kompozicije i tekstovi – ističe Lena. – Pored takmičenja za mlade izvođače, trebalo bi da postoji i takmičenje novih autora. Da čujemo neke nove stvari, nove kompozitore, jer sigurno daroviti klinci između četiri zida pišu dobru muziku. Tako bi ti sjajni mladi pevači, koji se takmiče na gotovo svakom TV kanalu, konačno imali šta da pevaju.

* Pripremate i album za inostrano tržište?

– Radim na svojim autorskim pesmama sa jednim izuzetno cenjenim i poznatim američkim producentom u Njujorku. Sasvim slučajno smo preko zajedničkih prijatelja stupili u kontakt, ispostavilo se da se sjajno razumemo i da mu se dopada moja muzika. Sve je već u završnoj fazi, spotove planiramo da radimo u inostranstvu i jedva čekam da zaživi i taj projekat.

* Koliko je materinstvo uticalo na vašu kreativnost u stvaranju novih pesama?

– Emocije su tokom trudnoće nekako dublje i izražajnije i tada je svaka žena osetljivija. S obzirom na to da sam prethodna dva albuma snimala dok sam bila u drugom stanju, zbog čega se prijatelji često šale sa mnom, znam da sam se snažno vezivala za tekstove pesama, ali pored fizičkog napora, ništa mi nije bilo teško.

* Kako je stariji sin Vuk prihvatio mlađeg brata Teodora i kako se snalazite sa trojicom muškaraca u kući?

– Za sada se dobro snalazimo, veća ljubomora ne postoji, ali Vuk je još mali pa će se i to sigurno menjati. Slušamo se međusobno, jer drugačije ne bismo mogli da funkcionišemo. Mnogo je obaveza, ali sa decom se uživa i vreme mnogo brže prolazi.

* Kakvi su vam planovi posle izlaska albuma i da li ste se uželeli scene?

– Beogradski koncert i nastupi u Srbiji i regionu su nešto čemu se moji muzičari i ja radujemo, jer ovaj album pripada mnogima, u generacijskom i žanrovskom smislu. Nisam tradicionalni džez pevač i ne volim nijednu vrstu etikete i stavljanja muzike u nekakve kalupe. Baš zato mislim da smo napravili dobar i zanimljiv album koji govori o tome koliko kvalitetne pesme i tekstovi mogu da dožive transformacija i zavole se na nov način. Najviše volim da pevam pred publikom jer nijedan studio ne može da nadomesti tu energiju i lepotu muzike kao onda kada je zajedno delimo.