Šok vođstvo Australije samo upalilo "gol mašinu" nemilosrdne Francuske 1EPA-EFE/Abedin Taherkenareh

Aktuelni svetski šampion na impresivan način započeo odbranu titule – 4:1 (2:1), pa posle pobede u startnom kolu takmičenja u Kataru jedini ima sva tri boda u D grupi.

Brzo se zakuvalo na stadionu „Al Džanub“ u Dohi; vlasnik „Zlatne boginje“ iz Rusije 2018. godine silovito je krenuo na autsajdera sa Petog kontinenta, a ovaj sav kočoperan pokazao želju da ne bude biti lak plen.

I jedna i druga ekipe su složene u ofanzivne formacije, a kako su u klinč ušle spuštenih gardova nije se dugo čekalo na promenu rezultata. Samo devet minuta je trebalo Kengurima da strpaju rivala u „torbu“.

Vezista Metju Laki je asistirao, a defanzivac Krejg Gudvin zakucao loptu u mrežu Uga Lorisa, dajući do znanja da reprezentacija bez ijednog igrača iz Top pet evropskih liga ima s kim i s čim na Galske petlove.

Još da je malo kasnije Djukov projektil sa velike udaljenosti bio nešto precizniji, a izabranici Grema Arnolda duplirali prednost pitanje je u kom bi smeru otišla brza i napadačka utakmica, po ukusu navijača.

Ovako su Francuzi pritiskali, kombinovali, osvajali teren… i vrebali idealan trenutak da matiraju sasvim fino organizovanu odbranu protivnika. S razlogom najviše fokusiranu na prodornog Kilijana Mbapea.

I dočekali su ga u 27. minutu. Izveden je korner, posle kog je rezervista Teo Ernandez (uveden umesto povređenog rođenog brata Lukasa) namestio šansu Adijenu Rabiu, a vezista Juventusa je glavom pretvorio u izjednačenje.

Šok vođstvo Australije samo upalilo "gol mašinu" nemilosrdne Francuske 2
EPA-EFE/Friedemann Vogel

Tek onda su se razgoropadili puleni Didijea Dešana. Osetivši da imaju Australijance u šaci, pojačali su „gas“, pa je napadana defanziva bila na konstantnoj vetrometini, dok opet nije pukla pod naletima, u svakom zamislivom smislu, boljeg sastava.

Ako im je za utehu, nema mnogo selekcija na takmičenju u Kataru koje ne bi kapitulirale na kraju fenomenalne akcije u 32. minutu. Čuvari su pogrešili, Mbape odigrao „štiklom“ do Rabioa, a ovaj pakovanjem vođstva pomogao krunisanje svog i timskog vrhunskog izdanja u prvom poluvremenu.

Olivijeu Žiruu preostalo je samo da rutinski stavi tačku na preokret koji je pre toga visio u vazduhu. Mogla je i morala Francuska da još neki put vrati Australiju na centar, ali nije joj se dalo. Čak ni Mbapeu, jer se superstar pari Sen Žermena posle gomile teledirigovanih lopti u pravcu saigrača i sam okušao u šutu.

Bolje da nije, jer se propisno obrukao, na dodavanje Grizmana, tako što je sa peterca promašio čitav gol Metjua Rajana. Na drugoj strani, Loris je već bio bio sučen sa drugim šah-matom na meču, ali ga je sreća obilato pogledala, jer je skok šut Irvina Džeksona završio na stativi, malo pre obaveznog petmaestominutnog predaha.

Šok vođstvo Australije samo upalilo "gol mašinu" nemilosrdne Francuske 3
EPA-EFE/Ronald Wittek

Nastavak je doneo potpunu dominaciju viđenog pobednika. Dokazani tehničari u plavim dresovima „uhapsili“ su loptu i tako je lepo i jednostavno distribuirali u svim pravcima, da rival nije znao s koje strane mu vreba opasnost. Žiru i Mbape su se najviše trudili da im prezimena zablinkaju na semaforu i ta doslednost im se isplatila.

Najpre mlađem Mbapeu, tako što je trzajem glavom, na odlično dodavanje Usmana Dembelea, u 68. minutu postigao svoj peti gol na Mundijalima. Nakon četiri hica u centar mete na prethodnom SP. Ubrzo je opet „poentirao“ i, od večeras, zvanično najstariji Francuz koji je nastupio ne nekom Mundijalu.

U Rusiji mu se nije dalo da maltretira golmane, a sada je Žiru pokazao da bi sa 36 godina i 54 dana mogao da bude prava odmena povređenom Karimu Benzemu, kada je zdrav prvom selektorskom izboru u špicu. I ne samo to, napadač Milana je 51. pogotkom (71. minut) izjednačio nacionalni rekord legendarnog Tijerija Anrija.

Zaokruživši šampionsku premijeru Trikolora, koji su uspeli da razbiju maler branilaca planetarnih kruna, jer nepisano pravilo kaže da se pobednici prethodnih Mundijala obično sapletu o prvu prepreku na sledećem turniru.

 

GRUPA D

Francuska 3

Danska 1

Tunis 1

Australija 0

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.