Bolesti suvog oka

Deca se u poslednje vreme sve više suočavaju s ovim problemom s očima

AUTOR: CITYMAGAZINE01 Nov, 2022

Deca se u poslednje vreme sve više suočavaju s ovim problemom s očima

Stručnjaci kažu da među decom vlada nova epidemija, vezana za bolesti očiju. Naime, osnovci pate od boljke na koju su se doskora žalile uglavnom starije osobe.

Reč je o bolesti suvog oka, koja se javlja kod dece koja previše vremena provode gledajući u ekrane, od televizije, preko pametnih telefona do tableta.

Posledice bolesti suvog oka javljaju se kada suze ne mogu osigurati odgovarajuću vlažnost očiju, piše N1 Hrvatska.

Bolest obično pogađa osobe u starosti od 50 do 60 godina, a ako se ne leči, može biti izuzetno bolna sa simptomima kao što su umorne, crvene i osetljive oči.

Oboleli su upoređivali ovaj osećaj s onim kada seckaju luk, odnosno, sa stalnim osećajem peckanja.

Inženjerka očne optike Sara Farant, koja je stručnjakinja za bolest suvog oka, kaže da se sve češće sreće s decom iz osnovne škole, koja s takvim stanjem dolaze u njenu ordinaciju u Somersetu. Za to delimično krivi vreme koje oni provodi ispred ekrana jer gledanje u ekran dramatično smanjuje stopu treptanja.

„Kada sam otvorila kliniku pre 15 godina nije bilo nijednog deteta koje se pojavilo s takvim stanjem. Međutim, u poslednjih pet ili šest godina sve više dece viđam s bolešću suvog oka. Moj najmlađi pacijent imao je šest godina, što je nekada bilo nezamislivo“, objašnjava Farant, prenose Vijesti.me.

Ako se bolest suvog oka ne leči, može dovesti do nepovratnog oštećenja žlezda u kapcima koje proizvode suze.

Izvor: N1 Hrvatska
Naslovna fotografija: Jessica Lewis Creative

shares