Miomi

 

MIOMI

Prema dosadašnjim saznanjima, svaka peta žena starija od 35 godina ima jedan ili više mioma. Koliko su oni opasni i kako na njih utiče trudnoća?

Miomi su najčešći tumori u ginekologiji. Oni se javljaju u središnjem mišićnom sloju materice, koji se naziva miometrijum, i mogu da rastu prema trbušnoj duplji ili prema materičnoj šupljini (što je za trudnoću nepovoljnije). Iako se govori – miom, u praksi je retko da postoji samo jedan.

 

miom
Uzrok nastanka mioma je i dalje nedokučiv, jedino se zna da prestankom lučenja estrogena u jajnicima (postmenopauza) njihov rast prestaje, pa dolazi do smanjenja. Inače, miomi su okrugli, sastavljeni iz više slojeva, tako da građom podsećaju na glavicu luka. Retko nastaju u grliću materice ili u blizini jajnika.

 

Koji simptomi ukazuju na postojanje mioma?

Većina mioma ne daje nikakve simptome već se otkriva slučajno, tokom rutinskog ginekološkog pregleda. Procenjuje se da samo jedna trećina mioma daje određene simptome, a najčešće se radi o krvarenju. Zapravo, krvarenje iz materice je najčešći simptom koji pacijentkinju dovodi kod ginekologa. Ono može da bude obilno, ili produženo menstruaciono krvarenje, odnosno neuredno, a javlja se između dve menstruacije.yumama.com

MIOMI
Kupke sa lekovitim biljem i kefirom

Recept Petra Jovanovića
0695497340 i 0112418228

shares