Foto: FoNet/ TV FoNet

Ovakav scenario bio bi nezamisliv da Vacić i njemu slični nemaju podršku aktuelnog režima Aleksandra Vučića, saglasni su sagovornici Danasa.

Miša Vacić je osuđivan zbog diskriminacije LGBT populacije, držanja oružja i ometanja službenog lica u obavljanju dužnosti. Lider Srpske desnice je 2013. osuđen i zbog toga što je pozivao na nasilje ukoliko dođe do Parade ponosa, a poznat je i po podržavanju stavova Vojislava Šešelja, Gorana Davidovića Firera i pretnjama svojim neistomišljenicima. To nije sprečilo aktuelnu vlast da ga svojevremeno zaposli u vladinoj Kancelariji za KiM, a grupa „nezavisnih novinara“ na čelu sa autorkom Tinom Milanović, snimila je u njegovu čast dokumentarac pod nazivom „Miša“.

Samostalna poslanica Marinika Tepić javno je tražila od premijerke Ane Brnabić da objasni da li je i na koji način Vlada Srbije podržala film o Miši Vaciću i kako objašnjava prisustvo ministra za rad Zorana Đorđevića na promociji filma o ovom ekstremnom desničaru.

– Evo odgovora. Ministar Vlade Republike Srbije Zoran Đorđević zaposlio je za savetnika Sašu Dujovića iz Srpske desnice, a onda mu pod plaštom državnog službenika omogućio da Vacića voda po školama i tako ekstremne desničare uvuče i u obrazovne ustanove. Sećate se sigurno panične reakcije javnosti kada je Vacić išao po nekim beogradskim školama i delio igrice deci, fotografisao se sa profesorima, direktorima, učenicima – kaže Tepić za Danas. Ona podseća da je na osnivanju Vacićeve desničarske organizacije prisustvovao i potpredsednik SNS-a Milenko Jovanov, „iz čega je potpuno jasno da su ovi ekstremni desničari ne samo dobili podršku Vučićevog režima, već su zapravo njegov produkt, koji sa bratom drži na povocu za neke buduće situacije koje očito pripremaju“.

Marinika Tepić je pre više od godinu dana podnela krivičnu prijavu protiv Vacića zbog pretnji, po kojoj Tužilaštvo nije reagovalo. Nedugo potom, po centru Beograda pojavili su se grafiti „Marinika shvati, nećemo stati“, a poslanica je dobijala pretnje smrću putem društvenih mreža.

Urednik Cenzolovke Perica Gunjić ocenjuje za Danas da galerija opskurnih likova bliskih vlastima zaista može biti inspiracija za film, ali za neki montipajtonovski urnebes.

– Istorija obiluje orgijanjima likova vacićevskog profila, pa je sve to istovremeno i upozoravajuće. Biračko telo naviklo na rijalitije, mediji posvećeni zastrašivanju i zatupljivanju, znaće da cene Vacićev doprinos. Kao što to znaju i ovi sa državnog vrha koji su ga i stvorili – zaključuje Gunjić.

Odgovor na napade

Završetak filma, čijoj premijeri u Skadarliji je prisustvovao veliki broj javnih ličnosti, ispraćen je gromoglasnih aplauzom. Sam Vacić je rekao da je prezadovoljan celokupnim projektom, a da je film odgovor na sve napade koji mediji provode u harangi protiv njega. „Prikazuje jedno objektivno realno stanje o toj borbi koju ja vodim već 14 godina“, zaključio je Vacić.

Povezani tekstovi