Foto: FoNet/Nenad Đorđević

„Od tih 610 je pola penzionera i pola nekih mladih istraživača, počeli tek juče da rade. Nemate tu ozbiljnih imena“, rekao je ministar Šarčević, prenosi N1.

Odgovarajući na pitanje šta misli o podršci akademske zajednice građanskim protestima, Šarčević je naveo da, ako neko pažljivo pročita sve zakone o obrazovanju, može da kaže da u obrazovnim ustanovama nema bavljenja politikom.

„O kom obimu profesora govorimo, znate koliki je sistem obrazovanja. Imate tri, četiri fakulteta gde je to ozbiljnije, koji su tradicionalno okrenuti opoziciji i imate gomile gde je to minorno. Jel trebalo ja da brojim i pravim spiskove ko je protiv te teze, to je besmisleno“, naglasio je ministar.

Kako je dodao, ta podrška mu ne smeta.

„Pitajte bilo kog dekana ili fakultetskog profesora da li sam mu išta rekao, da li sam ikog pozvao, a sve ih znam lično. To je njihova stvar“, ocenio je Šarčević.

Istakao je da mu je bilo smešno kad je video neka imena, neka imena koja su vršila vlast.

„Tamo se potpisuje bivši ministar Verbić sa suprugom, njegov bivši pomoćnik. Ako je dodatni motiv, što nisu nešto uradili, što nisu digli dževu dok su bili na vlasti“, naglasio je.

Prema njegovim rečima, neumesno je praviti spiskove na fakultetu.

„Neko ko ima politički integritet, pristalica je jedne političke opcije, on to može da kaže, ne mora da stoji da je i na tom fakultetu i da se pravi spisak. To je neumesno, ako počnu da rade škole to, vrtići, šta ćemo dalje. Nema politike u školama. Postoji kodeks da se to ne radi“, rekao je ministar prosvete i dodao je da je 610 ljudi malo.

Šarčević je naveo da je od tih 610 je pola penzionera i pola nekih mladih istraživača, koji su počeli tek juče da rade. „Nemate tu ozbiljnih imena“, ocenio je Mladen Šarčević.

Podršku građanskim protestima pružili su profesori, naučnici i zaposleni u Institutu za filozofiju i društvenu teoriju Univerziteta u Beogradu, profesori FPNProfesori Pravnog fakulteta u okviru univerziteta Union, profesori Filozofskog fakultetaprofesori i saradnici Pravnog fakulteta.

Povezani tekstovi