IZBOR VESTI

SUNCE I VETAR SU BUDUĆI IZVORI ENERGIJE

SOLARNA ELEKTRANA

Još pre 50 godina su naučnici utvrdili da se sloj ozonskog omotača iznad Južnog pola smanjuje, da postaje sve “tanji” i ta promena je nazvana “ozonska rupa”.

Uzrok ove pojave je velika emisija štetnih gasova u atmosferi. Jedino rešenje za smanjenje “ozonske rupe”, koja je dovela do efekta staklene bašte, nalazi se u izvorima obnovljive energije. Kada govorimo o važnosti obnovljive energije za našu budućnost, treba da znamo da se ona sakuplja iz prirodno obnovljivih izvora kao što su sunce, vetar, kiša, plima, talasi i geotermalna toplota.

BRUKA

VESTI

|25.09.2018. |

Protest “Mame su zakon” ispred Vlade Srbije

Protest "Mame su zakon" ispred Vlade Srbije

Autor teksta:

N1 logo

Jelena Petrović

Trudnice i porodilje nezadovoljne Zakonom o podršci porodica sa decom okupile su se na Trgu Nikole Pašića, odakle su Bulevarom kralja Aleksandra i Ulicom kneza Miloša stigle do Vlade Srbije.

Više stotina ljudi blokiralo je raskrsnicu između Nemanjine ulice i Ulice kneza Miloša, javlja reporterka N1.

Na skupu su mame, porodilje, trudnice, ali i deca i tate.

Kako je ranije na društvenim mrežama objavljeno protest nije “politički obojen” i organizuju ga nezadovoljne trudnice i porodilje među kojima su i one koje će zbog promene načina obračuna, a na osnovu zakona koji je stupio na snagu 1. jula, tokom porodiljskog odsustva ili za negu deteta primati veoma male mesečne iznose. U nekim slučajevima to je bilo i 1000 dinara mesečno.POVEZANE VESTI

Novim propisom oštećene su majke koje rade manje od 18 meseci u kontinuitetu, majke preduzetnice, majke koje imaju decu sa invaliditetom, deca koja su rođena kao 3. i 4. dete u porodici pre 1. jula, a imaju manje od 10 godina i majke koje zarađuju više od tri republičke prosečne plate.

Porodilje, trudnice i poslanica Pokreta centra Tatjana Macura predale su ranije danas Skupštini Srbije izmene i dopune Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom, kojima se, između ostalog, traži da naknada za vreme porodiljskog odsustva ili odsustva radi nege deteta ne može biti manja od minimalne zarade.

Okupili smo se da ukažemo na to da postoje izuzetno loši efekti prilikom primene Zakona o finansijskoj podršci, ja sam na ovaj problem ukazivala u Skupštini i u decembru i u junu, ali to je palo u senku drugih rasprava, navodi Macura za N1.

protest Mama je zakon

Predali smo predlog izmene i dopune, napisali smo ga zajedno sa manje-više ljudima sa kojima smo ovde sada, a prethodno smo organizovali javne rasprave u četiri grada, navodi. Macura kaže da su pokušali da uključe i predstavnike vlasti i nezavisnih institucija, ali im se na taj poziv nisu odazvali.

Macura ističe da su visoke lestvice zadate trudnicama i porodiljama da bi ostvarile pun iznos nadoknada, da je povećana lestvica broja meseci od kad je kretao obračun – nekad je bio 12 meseci, sada je 18. U predlogu izmena zakona, kako kaže, zatražili su da se ta lestvica vrati na 12.

Macura ističe da misle da sve trudnice moraju da imaju zagrantovanu nadoknadu u visini minimalca.

“Mislimo da mora kompletno da se promeni sistem i način na koji država posmatra trudnice i porodilje… I da se otvori rasprava. Pozivamo da ministarstvo čuje ono što je problem i vrati sve u redovnu proceduru Skupštine”, navela je Macura.

Tražićemo i da se druge poslaničke grupe izjasne po pitanju odredbi koje smo izneli, nećemo bežati ni od toga da Ministarstvo predloži neko svoje rešenje – ne utrkujemo se u tome ko ga je predložio, rekla je Macura i ističući da je važno da se problem reši.

porodilja, protest Mame su zakon

Kada su nas pitali odakle novac u budžetu za spisak naših lepih želja, ja sam rekla da ako ukinemo jednu suvišnu administraciju, eto novca, navela je poslanica. Kaže da postoje dva ministarstva bez portfelja “za koja nismo sigurni za šta postoje”, a poklapaju se sa nadležnostima ministarstava koja već postoje – navodeći primer da ne mogu da o ovom zakonu pitaju ministarku Slavicu Đukić-Dejanović već ministra za rad.

“Volela bih da im se upali crvena lampica i neka nađu način kako da pomognu najosetljivijoj grupi u našem društvu”, kaže Macura.

Upitana da prokomentariše izjavu predstavnice iz Ministarstva za rad, Milene Antić, koja je, tokom gostovanja na RTS-u, poručila da niko neće zaposliti ženu koja je nakon zaposlenja zatrudnela, jer je poslodavcu potrebna žena koja radi, Macura je rekla da se ta izjava nije razlikovala od onih koje su imali predstavnici ministarstva u Skupštini, ali da tada te izjave nisu bile na radaru javnosti.

Podsetimo, tu izjavu resorni ministar Zoran Đorđević je ocenio kao skandaloznu. Macura se zahvalila na izvinjenju, ali misli da nije do kraja iskreno.

Istim tim tonom je, ocenila je, pisan i zakon – tonom kao da su žene lenje osobe žene, koje neće da rade. Situacija je drugačija, žene godinama volontiraju, bivaju prijavljene onda na ugovore i rade po nekoliko meseci i kad se usude da formiraju porodicu, dobijaće mizerne nadoknade, istakla je.

tata i dete, bebe, tata, dete

TAGOVI: PROTEST , PORODILJE , TRUDNICE , MAME , TATJANA MACURA

KOMENTARA 1

Dodaj komentarPOSLEDNJI KOMENTARI

Zeljko

18:08 25.09.2018.

A najvise su ostecene mame koje su se zaposljavale 15 dana pre otvaranja trudnickog. U potpisu knjigovodja.135 7 SVI KOMENTARI

PENZIONERI UZVRAĆAJU

Društvo

„Predsedniče, vidimo se na sudu pravde i časti“

Predsedništvo udruženja sindikata penzionisanih vojnih lica je, najavu predsednika SNS da će se lično zahvaljivati penzionerima, na elektronskoj sednici usvojilo i njihovo saopštenje prenosimo u celosti.6Piše: Danas Online25. septembra 2018. 16.52

Istinomer

Foto: Stefana Savić

Nenaviknuta na učešće u donošenju važnih odluka u državi, javnost Srbije po navici pasivno i ćutke apstinira od bilo kakvog učešća u određivanju svoje budućnosti. Ovih dana vlastodršci, atakuju na pravo penzionera Srbije da učestvuju u donošenju Zakona o izmenama Zakona o PIO, zakona koji se odnosi na skoro 4 miliona zaposlenih i penzionera, kojim se najdirektnije utiče na njihovo dostojanstvo i zdravlje. Predlog pripremljen u mraku bez javne rasprave i stavljen na dnevni red vanrednog zasedanja Narodne skupštine Srbije sa 33 druga zakona, bez mogućnosti pripreme i vođenja smislene skupštinske rasprave o njemu. Četiri godine koje su iza nas „spašavamo“ državu od bankrota, a sad se preko noći i preko kolena odlučuje o tome kako ćemo živeti mi penzioneri i kako će živeti oni koji sada rade, ako budu imali „sreće“ da dožive penziju.

Udruženje sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije je svim poslaničkim grupama u narodnoj skupštini Srbije dostavilo svoje predloge o dopuni i izmeni Predloga zakona i zamolilo ih da u skupštinskoj raspravi zastupaju interese penzionera. Neisplaćene delove penzija odgovorna i moralna država mora da vrati. Redovno usklađivanje penzija radi sprečavanja njihovog obezvređivanja, kao u svim demokratskim državama EU, mora biti regulisano Zakonom radi sprečavanja političke zloupotrebe i manipulacije penzionerima kao biračima na svim budućim izborima. U dosadašnjoj raspravi svi poslanici opozicionih poslaničkih grupa, uz opstrukciju poslanika pozicije, to rade argumentovano i lavovski. Lažni predstavnici penzionera u Narodnoj skupštini Srbije poslanici PUPS, SPS, SDP i SNS, nastavljaju sa pričom na osnovu koje zaključujemo da oni ne žive životom penzionera, da ne žive u Srbiji. Zakon o PIO, kao nijedan drugi zakon, duboko zadire u zdravlje nacije, tiče se skoro svake porodice u Srbiji, a ne samo penzionera. Zakon koji je kompleksan zbog obezbeđenja socijalne sigurnosti u uslovima ekonomske krize, pljačkaške privatizacije, starenja nacije i smanjivanja broja onih koji uplaćuju doprinose. Zakon koji je veoma važan zbog svesno odigranih lažnih reformi društva čiji je rezultat pretnja bankrotom na koju se poslednji od vođa, u nizu, pozvao kada je rešenje video u pljački i osiromašenju penzionera. Uradio je to lažnim predizbornim obećanjem da neće smanjivati penzije, bez volje i snage da uzme od tajkuna i kriminalaca i smanji troškove birokratske aždaje. I ovoga puta naložio jedonošenje zakona kojim posle zakona o smanjenju penzija nastavlja reformu penzijskog sistema Srbije u kojem nema garancije stečenih prava penzionera po osnovu uplaćenih doprinosa, već samo golo pravo na penziju, nema sigurnosti budućih penzionera da uplaćene dorinose ne bacaju u lopovsko birokratski bunar, nema mogućnosti da oni koji su uplaćivali i sada uplaćuju doprinose učestvuju u reformi, većinski upravljaju i kontrolišu poslovanje RF PIO. Neisplaćene penzije u periodu od 4 godine, naša imovina neće biti vraćena. I to nije sve, vlastodržac je, znajući da nad njegovom vlašću i dalje visi Damoklov mač, sebi u zakonu dao pravo da zbog ostanka na vlasti opet zagrabi u penzionersku imovinu. Ako i ne bude 0,3% finansijskog prostora od BDP, on će sigurnobiti „milostiv“ da udeli nešto „svojim“ biračima. A nama opljačanim penzionerima će o trošku preduzeća za osvajanje i održavanje vlasti jednog čoveka dostaviti bahato i bezobrazno zahvaljivanje što smo ćutke pristali na pljačku i manipulacije. Da ste takvi kakvim se predstavljate, penzionerima žrtvama vaših reformi bi u vlasništvo ponudili PKB, Beograd na vodi i RTB Bor, zemljišnu, rudnu i šumsku rentu. Hvala, pogrešili ste adrese, još imamo zdrave pameti, vidimo se na sudu pravde i časti!

Zbog toga i nad nama penzionerima visi Damoklov mač, ali za sada bez šanse da izbegnemo samovolju vlastodržaca. Narodna Skupština, Vlada i predsednik Srbije deluju kao jedna ekipa i jedna duša. Imaju svoja penzionerska udruženja, PUPS-eve, UVPS-eve, svoje NVO, koji simuliraju javnost i širinu podrške. Zakon o izmenama i dopunama Zakona o PIO će biti usvojen na zvonce u predloženom obliku, uprkos ustavnim, zakonskim i ljudskim argumentima i pored toga što se na takav način vršidiskriminacija, uskraćivanje stečenih prava i siledžijsko otimanje penzije kao stečeneimovine. Ne samo zbog naših predaka nego i zbog budućnosti naše dece mi ne odustajemo od borbe za ustavnu i demokratsku Srbiju. Ubedili su nas da su protesti, dopisi državnim organima i predlozi u Narodnoj skupštini Srbije besmisleni i da je jedini put borba za promenu takvog sistema.aleksandar vucicpenzionerisindikat vojnih penzioneraBeograd

Istinomer

Komentari (6)

 Notify me of follow-up comments by email.

Notify me of new posts by email.* Sva polja su obaveznaPotvrdi

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  1. milos m25. septembra 2018. u 17.04Pa sta cekate vise? Sta cekamo vise? 21 74Odgovori
  2. Roby25. septembra 2018. u 17.28Razmazeni vojni penzioneri.Imaju cetri puta vecu penziju od moje bake. 40 6Odgovori
  3. Petar25. septembra 2018. u 17.30Ajmo šezdesetosmaši, kad već od ove letargične omladine nema vajde. 4 40Odgovori
  4. Dusko25. septembra 2018. u 17.37Ako neko izvlaci penzije iz drzavne kase onda su to uniformisana lica. Lica koja zdrava i prava idu u penziju sa 50 godina, dobiju stan od drzave, cija je penzija 50+ hiljada itd. Vi definitino nemate pravo glasa ovoga puta. Niste zasluzili tolike penzije!  1Odgovori
  5. Aleks25. septembra 2018. u 17.45Imate deset puta vece penzije od penzija onih koji su radili u fabrikama,i jos kukate.  Odgovori
  6. Elvira25. septembra 2018. u 18.05Svi se moramo zrtvovati zaarad napretka.

REGIONALNA SARADNJA

Politika

Han: Regionalna saradnja važna za evrointegracije

Na marginama 73. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, u Njujorku je danas, u organizaciji Regionalnog saveta za saradnju, održan radni doručak ministara spoljnih poslova Zapadnog Balkana sa Johanesom Hanom, komesarom EU za politiku susedstva i pregovore o proširenju.0Piše: Danas Online25. septembra 2018. 17.07

Foto: EPA-EFE/ANDY RAIN

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova, generalni sekretar Regionalnog saveta za saradnju, Goran Svilanović predstavio je ostvarene rezultate, planove kao i izazove na planu daljeg razvoja regionalne saradnje.

„Komesar Han posebno je naglasio značaj regionalne saradnje za proces evrointegracija, ali i potrebu racionalizovanja velikog broja regionalnih inicijativa“, ističe se u saopštenju.

Na sastanku su razmatrana pitanja od značaja za dalji razvoj regionalne saradnje, posebno trgovina, investiranje u jačanje povezanosti i mobilnosti, kao i jačanje digitalne integracije.

Razgovarano je i neophodnosti racionalizovanja velikog broja regionalnih inicijativa na ZB, ali i na značaj međusobne razmene informacija kako među članicama Regionalnog saveta za saradnju, tako i interno u pripremi regionalnih sastanaka.

Ministri Zapadnog Balkana su pozdravili aktivnosti Regionalnog saveta za saradnju i posvećenost generalnog sekretara Svilanovića, istakavši da je pitanje regionalne saradnje komplementarno sa procesom evrointegracija.evrointegracijejohanes hanregionujedinjene nacijeNjujork

Istinomer

 Notify me of follow-up comments by email.

Notify me of new posts by email.* Sva polja su obaveznaPotvrdi

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

DRUŠTVENE MREŽE

KIŠJUHAS: DRUŠTVENE MREŽE JAČAJU DRUŠTVENU SOLIDARNOST

23 Sep 2018

“Babe u selu koje sede ispred kuće i ogovaraju prolaznike, to vam je zapravo Instagram”

Sociolog Aleksej Kišjuhas izjavio je da se previše govori o štetnim aspektima društvenih mreža, a prečesto se zanemaruje činjenica da one doprinose jačanju društvene solidarnosti.

“Danas se previše, možda čak i isključivo, govori o pogubnom uticaju društvenih mreža. To vam je kao da o automobilima govorite samo iz aspekta saobraćajnih nesreća. Ako se udaljimo od slučajeva onlajn maltretiranja, zavisnosti od interneta i slično, videćemo da većina ljudi društvene mreže koristi banalno, neproblematično ili bar nekriminalno”, rekao je Kišjuhas sinoć na tribini “Efekti društvenih mreža” u Kulturnom centru “Lab” u Novom Sadu.

On je ocenio da internet osnažuje građanski aktivizam i ljude odvraća od gledanja televizije

“Babe u selu koje sede ispred kuće i ogovaraju prolaznike, to vam je zapravo Instagram”, kazao je Kišjuhas.

Prema njegovim rečima, kultura nekog društva uvek kasni za razvojem tehnologije.

Psihološkinja Iris Žeželj kazala je da su društvene mreže, s jedne strane, prostor u kojem se lako i brzo šire različite teorije zavere, ali kao platforma društvene mreže olakšavaju i širenje raznih korisnih informacija.

“Kako će se koristiti društvene mreže, to je pitanje za čoveka, jer on odlučuje o načinu korišćenja”, kazala je Iris Žeželj.

Ona je ocenila da je digitalno opismenjavanje građana jedini način da se spreči masovno širenje lažnih vesti.

“Nisam sigurna da bi rešenje bilo u tome da se digitalna pismenost uvede kao predmet u formalno obrazovanje, jer su profesori još manje digitalno pismeni od svojih đaka”, kazala je Iris Žeželj.

Na tribini je govorila i psihološkinja Bojana Dinić.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

VojvodinaVesti

Ne sviđa mi se
Sviđa mi se

(No Ratings Yet)

Odštampajte ovaj tekst

Odštampajte ovaj tekst

POGLEDAJTE JOŠ:

Kostreš: Vreme je za formiranje Vojvođanskog fronta

Još uvek bez masovnijeg okupljanja građanskih inicijativa na nacionalnom nivou

Papuga (LSV): Penzije se uređuju zakonom, a ne samovoljom vlade

Damir Ovčina: Knjiga je jedini alat za uljuđivanje svijeta

shares