U SUSRET DRUŽENJU ŽENA

Uspešne žene u EU poručuju: Gradite svoje mreže

  • Elvir Bucalo

Sesilija Bonefild-Dal, generalna direktorka "Digitalne Evrope"
Sesilija Bonefild-Dal, generalna direktorka “Digitalne Evrope”

Pred Dan žena – iz EU dva primjera uspješnih žena – menadžera i to ne na bilo kom, već na polju naše zajedničke budućnosti: jedna je generaln direktorka organizacije pod nazivom Digitalna Evropa, a druga predsjednica Upravnog odbora Eriksona za Benelux.

Nakon ove najave mnogi će reći – lako je ženama u EU, tamo se štite prava, razmišlja o ravnopravnosti polova, nema razlike u platama muškaraca i žena na istim poslovima…ali nije baš tako – ni u EU žene nemaju uvijek jednak status sa muškarcima, ponegdje, posebno u privatnim kompanijama, žene su za isti posao plaćene čak 20 posto manje.

Drugi razlog zašto su ovi primjeri vrijedni je sam njihov posao – Digitalna Evropa je organizacija ali digitalizacija Evrope i ostatka svijeta je u današnje vrijeme nasušna potreba – posao se danas traži digitalno, neophodna pismenost za posao sutrašnjice podrazumjeva razmjevanje i korištenje digitalnog svijeta koji je ušao u gotovo sve sfere života…Generalna direktorica Digitalne Evrope, Sesilija Bonefeld-Dal vjeruje da žene moraju bolje da se organizuju, da grade mreže, da jačaju svoj uticaj…

“Zaista mislim da žene treba da izgrade svoju mrežu, muskarci to imaju, mnogi poslije posla idu sa kolegama na piće, dok žene žure kući na svoje obaveze. A mreže je važna za karijeru – još 2006 sam napravila mrežu žena menadžera u Danskoj i dan-danas to funkcioniše, 25 žena izvršnih menadžera sada rade širom Evrope i u najprestižnijim kompanijama, razmjenjuju iskustva, podržavaju jedna drugu. Dakle, gradnja profesionalne mreže je izuzetno važna a za gradnju povjerenja je potrebno vrijeme. Moramo da učimo mlade žene da se zaista posvete ovom poslu…”

A ništa više ne povezuje ljude danas koliko digitalna komunikacija, koja je cijeli svijet pretvorila u globalno selo…nova, digitalna era je izazov za žene koje razmišljaju “izvan kutije” i preko granica…

“Dan žena je svake godine važan datum…posebno u svijetu u kojem je 60 milijardi digitalnih uredjaja umreženo. Digitalna transformacija je najveći izazov za svaku kompaniju i organizaciju. A sada nam treba više sposobnih žena- žena koje će biti naše saradnice, koje će kreirati nove eko-sisteme, nove finansijske modele…pokušajte da razmišljate preko granica. Žene, razvijajte se, razvijajte svoje sposobnosti i ako to bude slučaj, mislim da će 2018-te biti fantastična godina žene…”, kaže predsjednica Upravnog odbora Erikson Beneluksa, Saskia Van Ufelen.

shares