Crvena tačka i rampa za kologuzane drtele?

Crvena tačka

Kako je slobodu medija u Srbiji od veće tragedije spasio jedan bruh u Inđiji?

Aleksandar Latas05.03.2024. 20:17

Kako je slobodu medija u Srbiji od veće tragedije spasio jedan bruh u Inđiji? 1Foto: N1/Printscreen

Novinarka IN Medija Verica Marinčić fizički je napadnuta u ponedeljak u prostorijama opštine Inđija, gde je pokušala da izveštava sa protesta meštana Čortanovaca zbog ukidanja železničke stanice.

Verica je izbačena poput vreće iz opštinske zgrade samo zbog činjenice što je uz svog kolegu iz redakcije, jedna od dvoje nezavisnih novinara u ovoj opštini.

Dobro je i prošla jer kako otrkriva snimak, radnik obezbeđenja „ima bruh“ pa nije u punoj snazi, inače bi možda letela i kroz prozor, što je u razgovoru za Danas najavila kako očekuje sledeći put.

Priča je već ispričana hiljadu puta, ali kako kažu da je ponavljanje majka mudrosti – izvolite.

https://www.danas.rs/vesti/drustvo/nuns-o-slucaju-novinarke-iz-indjije-funkcioneri-moraju-da-znaju-da-je-diskriminacija-novinara-zakonom-zabranjena/embed/#?secret=8EVnWbdRF6#?secret=J3HcX4wrPC

Ima tamo u vinskom Sremu jedno selo zove se Čortanovci. Imali su železničku stanicu skoro punih 140 godina. Onda je došao brzi voz i preleteo ih. Stanice više nema.

Građani su se pobunili. Neverovatno i krajnje nezahvalno. Predsednik opštine i njihov prestavnik Vladmir Gak, u maniru svoje i svuda vladajuće partije nije želeo kontakt sa onima koji bi da kažu nešto što mu se ne sviđa.

Demonstranti su ostali napolju, a za njegov sto stigli su predstavnici Saveta mesne zajednice Čortanovaca, odnosno Gakove stranačke kolege. Na jedan milorečiv dogovor sa onima koji ni ne predstavljaju pobunjene ljude. Nećemo ni sumnjati kako je prošao uspešno.

I tu dolazimo do novinara. Pravih novinara. Šake onih koja uspela da opstane i ima hrabrosti da izvesti o događaju onako kako se desio. Verica Marinčić je jedna od njih i za to godinama plaća visoku cenu.

Kako je slobodu medija u Srbiji od veće tragedije spasio jedan bruh u Inđiji? 2
aleksandar latas

Već je napadana i praćena, a na pretnje je nažalost navikla. Ali kako uporno ponavlja da će svoj posao nastaviti da radi, opštinarima ne preostaje ništa drugo nego da je sklanjaju. Bukvalno fizički.

To je prvo pokušao šef kabineta predsednika opštine Nemanja Milojević koji ju je toliko pritisnuo za ruku da Verica mora da ide u bolnicu da na snimanje.

Ali kada je video da je ipak u kadru koleginice Vanje Đurić sa N1, odustao je i kukavički na nju poslao policajca u penziji sa bruhom, danas honorarnog radnika obezbeđenja, da je programiran na autopilot „naredbe kao svetinje“ iskotrlja iz zgrade.

Reakcije dela javnosti jesu bile oštre, ali Milojeviću neće biti ništa. On je pripadnik vladajuće kaste za koje zakoni u ovoj zemlji ne važe. Eventualno će honorarni saradnik biti kažnjen, pretpostavimo novčano.

https://www.danas.rs/vesti/drustvo/mestani-cortanovaca-i-kreni-promeni-odrzali-protest-ispred-opstine-indjija-zbog-izmestanja-zeleznicke-pruge/embed/#?secret=1KrkmydPCr#?secret=FbUs257Fuc

Samo nezavisni novinari u manjim sredinama znaju kako im je. Do nacionalnih medija tu i tamo stignu vesti da su im kuće zapaljene, da su im redakcije zazidane, da ih je neko napao i pretukao.

Oni za to vreme svaki dan prolaze kroz red predrasuda, negativnog obeležavanja, javnog sramoćenja, degradacije i tako redom i tako u krug.

Verica Marinčić i dalje neće biti na mejlnig listi opštine i dalje je neće pozivati na događaje, a ona će i dalje na njih odlaziti. Nadamo se da joj se ništa neće dogoditi i želimo joj svu sreću ovog sveta.

Stavovi autora u rubrici Dijalog ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa.

Obezbeđenje opštine Inđija brutalno izbacilo novinarku lokalnog medija iz hola zgrade

00:00

/

01:35

Izvor: N1

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

JOŠ VESTI IZ OVOG GRADA

Skupština Grada Novog Sada usvojila odluku kojom je omogućena gradnja crkve kod Štranda 3

Skupština Grada Novog Sada usvojila odluku kojom je omogućena gradnja crkve kod Štranda

mesec frankofonije

Mesec frankofonije u Srbiji 2024.

NDNV: Napadi na lokalne novinare predstavljaju direktan atak na javni interes građana 4

NDNV: Napadi na lokalne novinare predstavljaju direktan atak na javni interes građana

Sindikat novinara traži kaznu za pripadnika obezbedjenja Opštine Inđija koji je izbacio novinarku 5

Sindikat novinara traži kaznu za pripadnika obezbedjenja Opštine Inđija koji je izbacio novinarku

Aleksandar LatasCrvena tačkaizbacivanje novinaraLični stavNapad na novinareVerica MarinčićBeogradInđijaNovi Sad

shares