Najveća prevara na Balkanu

Tko stoji iza jedne od najvećih prevara na Balkanu

Piše: Vedran Salvia

20:59, 30. siječnja 2024.

https://www.facebook.com/v13.0/plugins/share_button.php?app_id=216060115209819&channel=https%3A%2F%2Fstaticxx.facebook.com%2Fx%2Fconnect%2Fxd_arbiter%2F%3Fversion%3D46%23cb%3Dfc8b50571530758f5%26domain%3Dwww.index.hr%26is_canvas%3Dfalse%26origin%3Dhttps%253A%252F%252Fwww.index.hr%252Ff79aba8e46ed1addf%26relation%3Dparent.parent&container_width=0&href=https%3A%2F%2Fwww.index.hr%2Fclanak.aspx%3Fid%3D2532827&layout=button_count&locale=hr_HR&sdk=joey&size=small

Tko stoji iza jedne od najvećih prevara na Balkanu
Foto: Instagram, Index, MonetizeAd

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

UZ PRODAJU čajeva i raznih preparata putem interneta, kompanija MonetizeAd zaradila je milijune eura u zadnjih nekoliko godina.

Čajeve i preparate prodaje Limited Charm (koju je upravo osnovao MonetizeAd), a Index je jedan od njihovih proizvoda i naručio, a o čemu smo pisali u opširnom tekstu.

Uglavnom, proučivši cijeli modus rada, ustvrdili smo kako se tu definitivno radi o lažnom oglašavanju, što je sasvim dovoljno kako bismo mogli reći da se radi o zavaravanju ljudi.

Tu je i aspekt gomile stranica na kojima se objavljuje manipulativan sadržaj, lažna svjedočanstva ljudi, krađe identiteta… Povezanost s hrpom tih stranica iz MonetizeAd-a za Index su negirali, iako smo jasno vidjeli kako je za neke od tih stranica upravo MonetizeAd zakupio domenu.

Treba reći i kako su nam iz MonetizeAd-a odgovorili da se ovdje radi o njihovom nastojanju da se bore protiv neželjenog sadržaja, te da stoga koriste tehniku “crawling” – proces koji uključuje prikupljanje sadržaja s interneta koji se potom skladišti na našim domenama radi revizije i kontrole kvalitete.

U svakom slučaju, ovdje nas je najviše zaokupila stranica FreeCryptoAdvisor24. 

Ozbiljne optužbe oko kriptovaluta

FinTelegram, financijska obavještajna služba, objavila je informaciju kako MonetizeAd stoji iza stranice FreeCryptoAdvisor24, ali i stranice bestcointransaction.com, putem koje su se objavljivali lažni članci uz koje su slavne osobe poput Billa Gatesa ili Elona Muska promovirale, na primjer, Bitcoin Up ili Bitcoin System kako bi prikupili podatke potencijalnih žrtava, koje prodaju operaterima diljem Europe. Nažalost, ne postoji arhiva koja bi pokazala što je bio sadržaj ovih stranica.

FinTelegram tako podsjeća i kako je ova tvrtka u više navrata izvijestila o velikom skoku koji se tiče prihoda i dobiti. 

Pitali smo MonetizeAd više oko ovih navoda. 

“Monetize Ad ponavlja svoje opredjeljenje za legalne i etičke poslovne prakse. Iako pružamo platformu za affiliate partnere za distribuciju oglasa, ne kontroliramo individualni sadržaj koji oni proizvode. Odgovornost za kreiranje i distribuciju ovih oglasa leži na našim affiliate partnerima.

Također, želimo pojasniti da nas nijedan službeni autoritet nije kontaktirao za informacije u vezi s optužbama koje je iznio FinTelegram, što dovoljno govori o njihovoj ozbiljnosti. Naš fokus ostaje na suradnji s relevantnim autoritetima i održavanju najviših standarda poslovnog ponašanja, distancirajući se od bilo kakvih neautoriziranih ili neetičkih praksi”, napisali su.

Rast kompanije je počeo 2020.

Spomenuli smo da je tvrtka u 2022. uprihodila 50.2 milijuna konvertibilnih maraka. Je li to sve od čajeva i digitalnog marketinga, što je njihova osnovna djelatnost?

Poslovne novine pisale se 2020. kako je kompanija skoro učetverostručila svoje prihode u odnosu na cjelokupni iznos prihoda ostvaren u prethodnoj godini. Brković je za ovaj medij rekao kako se i broj zaposlenih sa 16 povećao na 70 te obećao da će krajem 2020. godine zabilježiti 100 posto porast u odnosu na 2019. godinu.

Krajem 2020. Klix.ba donio je tekst u kojem se navodi rast od čak 500 posto u 2020. godini, ali i kako MonetizeAd sve više budi interese stranih ulagača. Evo kako je tada vlasnik Ajdin Brković objasnio uspjeh.

“Naša kompanija uspijeva iz BiH raditi na vanjskim tržištima, a pri tome ne izvozi radnu snagu, već takoreći uvozi novac u našu zemlju. U BiH se proizvode naši proizvodi i tehnička rješenja te se potom distribuiraju u druge države, pa čak i širom svijeta.

Za taj proizvod mi radimo marketing iz BiH tako što otkupljujemo oglasni prostor u tim zemljama, dok naši zaposlenici iz call centra u BiH kontaktiraju korisnike naših proizvoda i usluga u cijeloj regiji”, rekao je on.

Ne žele nam reći koliki je prihod bio u 2023. godini

Poslovne novine 2023. godine pišu kako ova kompanija sad ima 550 zaposlenih te je otvorila poslovnice u Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori, Albaniji, Mađarskoj i Turskoj, okitila se poslovnim priznanjima kao što su Rising star i Certifikat bonitetne pouzdanosti.

U listopadu 2023. Poslovne novine su pisale kako “danas MonetizeAd ima preko 700 zaposlenih i planira udvostručiti taj broj u narednim godinama, čemu svjedoči i trenutačni rast novih brendova”.

Kompaniju smo pitali koliki im je prihod bio u 2023. godini. Odgovorili su nam kako su prihodi “u zavisnosti od sjedišta dostupni nadležnim direktnim i indirektnim poreznim organima koje možete kontaktirati”.  Odgovorili su nam na pitanje koliki dio tih prihoda čini prodaja proizvoda Limited Charma, a koliki dio čine ostale poslovne aktivnosti tvrtke.

“U financijskim izvještajima nisu eksplicitno odvojeni prihodi da bi se mogli izjasniti o pojedinačnim iznosima, međutim, prihodi od prodaje čine veći dio ukupnih prihoda naših kompanija od prihoda koji se odnose na pružanje usluga. Većina prihoda od prodaje dolazi od stalnih kupaca proizvoda”, objasnili su.

Informatičar Rakar nam je objasnio kako se hrpa stranica generira

Informatičkog stručnjaka Marka Rakara kontaktirali smo oko informatičkog aspekta generiranja toliko stranica, istih onih koje MonetizeAd negira, te posljedične zarade temeljem toga.

Ističe kako s pozicije tehnike nije nikakav problem kreirati programe (ili male softverske robote) koji će masovno i totalno automatski kreirati web dućane.

“Sve što treba učiniti je upisati nazive domena pod kojim će se web dućan nalaziti i skripta će napraviti sav ostali posao pokretanja i personalizacije web stranice, konfiguriranja web dućana i proizvoda. Doslovno je moguće kreirati desetke, stotine ili tisuće takvih web stranica svakog sata, nema nikakve tehnološke zapreke.

Varijacija na temu takvih web stranica je i kreiranje pseudoportala koji će pokušati preoteti Google rejting pojedinih web stranica ili tekstova kako bi se za često tražene fraze pozicionirali što više prema vrhu rezultata tražilica, a jednom kada je korisnik kliknuo na takav link, serviraju mu se desetine različitih oglasa, najčešće prijevarnih.

To je također uobičajena tehnika i zato treba paziti prilikom pretraživanja i odabira stranice na koju će se otići. Takve stranice su također načelno ilegalne jer se na njima nalazi sadržaj koji je bez dopuštenja pokraden s drugih internetskih izvora te se takav sadržaj koristi neovlašteno i bez naplate autoru i vlasniku”, kazao je.

O kaznenim djelima koja često ostaju nekažnjena

“Na isti način se kreiraju i stranice i pripadajući oglasi koji koriste slike, videa ili tekstove koje navodno potpisuju široj javnosti poznate osobe, kao i kod web stranica, potrebno je ubaciti nekoliko fotografija, potpisa, tekstove i skripta će generirati web stranice, web dućane, ali i oglasne kampanje koje će potom kreirati te defacto lažne stranice.

One su naravno u cijelosti ilegalne i s obzirom na to da je riječ o sustavnom naporu, očito je riječ o kaznenim djelima koja nažalost vrlo često ostaju nekažnjena budući da je potrebno vrijeme da bi se identificirao izvor odakle kampanje i web stranice dolaze, gdje su smještene te je potrebno proći proceduru za ukidanje takvih sadržaja.

Ako se nečije ime i slika našla na takvoj stranici, najbolje čemu se može takva osoba nadati je gašenje takve stranice. Do vlasnika je teško ili nemoguće doći i često je svaki trud u tom smjeru toliko velik, a izvjesnost naplate štete toliko malena da jednostavno nema smisla gubiti vrijeme”, rekao je.

Ako su ovoliko zaradili, onda su prodali 2500 proizvoda dnevno

Ipak, on vjeruje da nije teško zaraditi iznos koji je Limited Charm zaradio.

“Internet je vrlo veliko mjesto i ako postoji dovoljno dobra i efikasna kampanja koja nagovara ljude na određenu kupovinu, ona može biti iznimno uspješna. 52 milijuna maraka se i ne čini velikom brojkom, svaki od njihovih proizvoda košta otprilike 39 EUR, što znači da ako su prodavali svaki radni dan u godini otprilike istu količinu, radi se o 2500 proizvoda dnevno, što nije nedostižna ili nerealna brojka”, govori.

Ističe kako ova tvrtka očigledno koristi lakovjernost i neinformiranost kupaca dok su u stvarnosti njihovi proizvodi inferiorne kvalitete i uopće ne rješavaju ili ograničeno rješavaju problem zbog kojeg su kupljeni.

“No to je priroda marketinga i makar su oni možda ekstremni primjer u svojoj biti se ne razlikuju od, na primjer, proizvođača deterdženata koji uvijek imaju ‘novu’ formulu za čišćenje, proizvođača madraca koji uvijek imaju 40 i više postotaka popusta, odnosno recimo jednog proizvođača ribljih namaza i konzervi koji ima permanentnu prodajnu akciju koja sada već traje neprekinuto desetljećima.

To su sve provjerene marketinške taktike koje funkcioniraju za određene grupacije kupaca i to samo po sebi nije nezakonito iako je vjerojatno neetički i nemoralno”, govori.

Ovo su podružnice firme

Kad smo naručili proizvod Go Slim, dobili smo i katalog Prime shopa u sklopu kojeg se prodaju pekač kruha, pećnica na vrući zrak, blender… Prime Shop je sestrinska kompanija MonetizeAD-a, a podružnica mu je otvorena u Osijeku, čiji je direktor Jasmin Bojičić.

Uz odlazak Studija Moderne Hrvatska, tvrtke koja ima Top Shop i Dormeo, mediji su pisali da je zaposlenike zbrinuo MonetizeAD. Najavljeno je kako će oni tako biti dijelom brenda PrimeShop 360. Direktori su time najavili otvaranje poslovnica u Zagrebu i Osijeku, s 200 novih radnih mjesta.

Osim Limited Charma i Prime Shopa, kako vidimo na službenoj stranici tvrtke, digitalne platforme ove tvrtke još su MonadPlug, MonadLead, MonadSearch i MonadGames. No ono što na stranici ne piše, to su tvrtke koje su uglavnom namijenjene prodaji čajeva u zemljama regije.

Šire se i na Europu

Napomenuli smo kako je za Sloveniju, ali i Hrvatsku zadužen Monadon. Iz MonetizeAd-a su nam rekli kako se ne radi o podružnici nego o samostalnoj tvrtki i da MonetizeAd pruža uslugu affiliate marketinga za Monadon.

“Kao firma koja pruža affiliate usluge, nemamo direktnu kontrolu nad pojedinačnim affiliaterima ili specifičnim sadržajem koji oni objavljuju. S obzirom na prirodu affiliate marketinga, ne možemo točno identificirati niti tvrditi tko stoji iza svakog pojedinačnog linka ili web stranice koja promovira Monadonove proizvode.

Ova decentralizirana priroda affiliate marketinga znači da naša firma ne može biti odgovorna za neovlaštene ili netočne tvrdnje koje se mogu pojaviti na stranicama affiliatera”, odgovorili su.

Pisali smo kako se na Wikipediji nalazi da je Monadon podružnica MonetizeAda, ali i da objava MonetizeAda iz 2022. o zapošljavanju u njihovom pozivnom centru u Sloveniji sugerira kako je jasno da se radi o podružnici, odnosno tvrtki koju je osnovao MonetizeAd,

Navedimo i kako su Raskrinkavanje i Fake News Tragač objavili kako je domenu za stranicu Monadona registrirala tvrtka MonetizeAd iz Sarajeva. Recimo i da je Jasmin Bojičić, koji se navodi kao direktor Monadona, ujedno i zaposlen u MonetizeAd-u od 2020. godine, kako smo vidjeli na njegovom LinkedIn profilu. 

Uglavnom, na hrvatskoj inačici stranice Limited Charm nalazi se adresa u Ljubljani, a i kontakt-broj je sa slovenskim predbrojem. Radi se o istoj adresi koja se navodi i na stranicama tvrtke Monadon – Verovškova 60A. Na Google kartama nismo pronašli da se tu nalazi ova firma.

Kao direktor ove kompanije navodi se također Jasmin Bojičić. Zanimljivo je da se podružnica ove tvrtke nalazi i u Osijeku. Odgovorna osoba također je Bojičić, a podružnica je registrirana 10. listopada prošle godine.

Za Srbiju, kako su otkrili Fake News Tragač i Raskrinkavanje, osnovana je firma Monad Lead, ali i Limited Charm Srbija. Obje tvrtke registrirane su na adresi Atrium poslovne zgrade. Naši bosanskohercegovački kolege utvrdili su da tamo ne postoje firme pod tim imenima.

Limited Charm osnovan je i u Crnoj Gori, a oformio ga je Sanin Đukanović, koji je osnivač i srpskog Limited Charma. Firma pod imenom MonetizeAd, čiji je direktor Ajdin Brković, postoji i u Albaniji i na Kosovu. U Makedoniji pak djeluje Мonad Plug Dooel, čija je adresa navedena kao adresa makedonskog Limited Charma.

U međuvremenu osnovana su predstavništva u Turskoj, Španjolskoj i Italiji, dok postoje najave osnivanja još tri podružnice u velikim europskim zemljama. 

Za Index su iz MonetizeAda odgovorili kako se njihovo poslovanje odvija putem različitih suvremenih digitalnih platformi, da podružnice zapošljavaju tisuće radnika te da su kapacitirani poslovati na regionalnom i svjetskom tržištu.

“Naše podružnice obavljaju široki spektar poslova, među kojima su prodaja različitih preparata i dodataka, pružanje usluga call centra, pružanje usluga digitalnog marketinga i pružanje usluga developmenta odnosno razvoja računarskih programa te u okviru svog poslovanja sponzoriramo i pružamo podršku edukativnim, kulturnim i sportskim manifestacijama”, naveli su.

“Vuk s Hadžiabdinice”

Istaknut ćemo i lifestyle šefova ove tvrtke, poglavito Ajdina Brkovića koji oko svojeg imidža jasno cilja na pronicljivost, luksuz, odrješitost… Ljubimac je i dijela bosanskohercegovačkih medija pa njega i ekipu iz tvrtke neki nazivaju i “Vukovi s Hadžiabdinice”, što je jasna aluzija na Vukove s Wall Streeta, što je inače Brkovićev lajtmotiv, barem sudeći prema društvenim mrežama. 

Kažimo i da je njegova supruga Adela Mulić kćer poznatog sarajevskog poduzetnika Hajrudina Mulića.

https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fkorelitopipo%2Fposts%2Fpfbid02opobBTKn2oeAyPJWxUs7Mwpb8gjzbrSfzUUNCTSKFPm9uF82ex4QDZuCZyUBhbXgl&show_text=true&width=500

Brković se navodi kao CEO ove tvrtke i učestao je gost raznih podcasta, koji su kasnije pretvoreni u reelse, a gdje obično dominiraju motivi njegovih biznis taktika i odnosa prema životu. U jednome tako govori da je prvi milijun zaradio s 20 godina, u drugome iznosi mišljenje o ljudima s fakultetom, u trećemu objašnjava zbog čega ne treba ići u inozemstvo, govori da je čovjek u Americi građanin drugog reda…

Vejzović se više bavi poslovnim relacijama

Drugi suvlasnik jest Mersad Vejzović, koji se navodi kao CTO, odnosno glavni tehnički direktor. Njegovi javni nastupi uglavnom su skromniji te se više tiču poslovnog dijela same priče. Otkrio je tako da je poslovanje firme u 2023. iznimno poraslo u odnosu na 2022. godinu.

“Mislim da možemo biti ponosni na poslovni rast od cca. 300 posto u odnosu na 2022. godinu, što dugujemo realiziranim projektima, čime smo se probili i na druga tržišta i značajno povećali broj zaposlenih, te pokazali i društveno-korisnu stabilnost u našem okruženju”, naglasio je Vejzović, kazavši kako će tvrtka koristiti umjetnu inteligenciju u generiranju radnih mjesta u 2024. godini.

Brković je jednom istaknuo više o njihovim počecima.

“Vrlo rano smo se počeli zanimati za računala, pa je ta ljubav prema računalima rasla kroz igrice. Nakon nekog vremena počnete razmišljati kako da zarađujete radeći ono što volite i tako su ideje krenule od prodaje servera za gaming, affiliate marketinga do MonetizeAd-a.

Počeci kao i u svakom poslu, pa tako i u digitalnom marketingu izgledaju jako skromno gledajući to sa strane, međutim ohrabrenje smo pronalazili u činjenici da je internet najpoštenije mjesto za nadmetanje”, rekao je.

Dijelili automobile

Krajem prošle godine, ali i pretprošle tvrtka MonetizeAd je nagrađivala zaposlenike na neuobičajen način. Na kraju 2022. godine zaposleni su imali priliku osvojiti automobil, dok su se ove godine dijelila dva automobila.

Dobitnici su se izvlačili, a više šansi da budu izvučeni imali su oni koji su bolje radili. Automobil je krajem 2022. godine dobio Damir Avdić iz call centra, za ovu godinu nismo uspjeli pronaći imena dobitnika. Na jednom od plaćenih oglasa piše tek da je jedan automobil osvojio radnik iz sektora development, a drugi automobil je otišao u ruke call agenta. MonetizeAd smo pitali za imena dobitnika, zamolivši ih i njihove kontakte.

“Što se tiče vašeg pitanja o automobilima dobivenim na domjencima naše kompanije, želimo istaknuti da su svi naši događaji i promocije vođeni transparentnošću i u skladu sa svim relevantnim zakonima i propisima. Kako bismo poštovali privatnost svih sudionika naših događaja, ne možemo javno dijeliti kontakt informacije pojedinaca koji su sudjelovali u našim promocijama ili dobili nagrade”, stoji u odgovoru.

Ovo je samo jedan od načina na koji se ova firma predstavlja u javnosti kao ona moderna, koja prati zapadne trendove itd. Tako na stranicama društvenih mreža vidimo kako zaposlenici igraju mali nogomet, javno se slave njihovi rođendani, dijele se nagrade, sve kako bi se upotpunio imidž uspješne i progresivne firme, koja očito ima i nove planove za širenje.

Uglavnom, Brković ima i velike planove za budućnost.

“MonetizeAd vidim kao globalni brend. Nadam se i da ćemo biti lideri u novim tehnologijama što se tiče marketinga i da ćemo digitalni marketing učiniti dostupnim i pristupačnim svima uz pomoć umjetne inteligencije”, rekao je on lani za Poslovni dnevnik.

Spomenimo i da je Valterportal pisao o bliskosti  Ajdina Brkovića i Irfana Čengića, SDP-ovog načelnika Općine Stari Grad Sarajevo. Izvori ovog medija navode da je Brković Čengića sponzorirao s ozbiljnim novcem, radi se o iznosu  oko 250.000 KM-u. Zauzvrat, navodi Valterportal, Brkoviću je obećana zemlja na Baricama za izgradnju hotelskog kompleksa.

Ovaj medij navodi i kako je Brković vlasnik call centara putem kojih su, tijekom kampanje, upućivani pozivi građanima Starog Grada i pravljene ankete, odnosno putem kojih se lobiralo za Čengića. Kažimo da je Brković na Instagramu objavio fotografiju na kojoj je u društvu s Čengićem.

Brković ove navode nije demantirao, odnosno nije odgovorio na upite ovog portala. 

Hercegovina.info je donijela kako MonetizeAd ima planove preuzeti ruševinu Razvitka u centru Mostara i tu izgraditi poslovno-stambeni kompleks. Ovaj medij je naveo kako u ovaj posao MonetizeAd ulazi zajedno s partnerskom tvrtkom Social net, udruženi u novoosnovanu MoNet group, te da za ovu investiciju imaju blagoslov gradskih vlasti Mostara.

Još 2023. godine je na sjednici mostarskog Gradskog Vijeća Mostara usvojen nacrt regulacijskog plana “Centralna zona rekonstrukcija – faza II”, koja podrazumijeva ovaj projekt.

Policija i Tužilaštvo češljaju firmu

Kompaniju je češljala policija, a podnesen je i izvještaj o kaznenom djelu.

Index je pitao federalno ministarstvo unutrašnjih poslova BiH je li ova tvrtka ikad bila dio njihove istrage.

“Federalna uprava policije je podnijela Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo, protiv ovlaštenih lica privrednog subjekta ‘Monetize Ad’ d.o.o. Sarajevo i njegove podružnice ‘Limited Charm’ d.o.o. Istočno Sarajevo.

Upućujemo Vas da se za sve dodatne informacije obratite nadležnom Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo”, odgovorili su nam. 

Pitali smo ih na što se odnosi izvještaj o kaznenom djelu, ali na to pitanje nam nisu odgovorili. Obratili smo se i Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo.

“U navedenom predmetu Tužilaštva KS vrše se provjere navoda iz prijave. S obzirom na fazu u kojoj se predmet nalazi, tužilaštvo ne može davati više informacija”, odgovorili su.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

shares