Neopisiva opasnost

2 miligrama ove supstance može da vas ubije: Šta je „zombi droga“ zbog koje je hitno zasedalo Ministarstvo zdravlja Srbije

HRONIKA Autor: Nova.rs 22. dec 202321:58

Kopiraj link

Foto: Mykhailo Polenok / Panthermedia / Profimedia, Shutterstock

Velika bura u javnosti podigla se nakon što je jedno udruženje građana skrenulo pažnju da se na srpskom crnom tržištu pojavila opasna droga “fentanil”. Ministarstvo zdravlja je zbog toga održalo hitan sastanak sa stručnjacima na kome je utvrđeno da u Srbiji još nije zabeležen slučaj smrti usled konzumacije ovog narkotika, niti zaplena. Portal Nova.rs istraživao je o kakvoj supstanci je reč i zbog čega je još nazivaju i “zombi drogom”.

Informacija da je fentanil stigao u Srbiju sa razlogom je upalila alarm među ovdašnjim stučnjacima. Nakon sastanka sa svim relevantnim institucijama i stručnjacima, kako je saopštilo Ministarstvo zdravlja, utvrđeno je da je Srbija za sada bezbedna kada je reč o ovom opasnom ubici, a druge službe, poput Carine i Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, obaveštene su da je potrebno dostaviti podatke o prisustvu „fentanila“ u susednim državama.

Šta je „fentanil“?

Ove sumnje sa razlogom su izazvale strah među građanima i stručnjacima. Za fentanil se kaže da je 50 puta snažniji od heroina, koji se smatra verovatno najopasnijim narkotikom u Srbiji, čija konzumacija izaziva snažnu zavisnost i može dovesti do smrti u kratkom periodu. Situacija sa fentanilom je tako 50 puta gora.

Fentanyl, fentanil
Foto: Shutterstock/Badon Hill Studio

Budući da fentanil pripada narkotičkim grupama lekova, u nekim društvima se koristi i kao sredstvo za ublažavanje snažnih bolova ali uz konstantan nadzor lekara upravo jer se zavisnost razvija brzo i prilično lako. Proizveden je prvi put šezdesetih godina prošlog veka, a lekari ga mahom prepisuju u vidu injekcija, flastera ili pastila kod pacijenata koji usled težih povreda, operativnih procedura ili bolova izazvanih teškim bolestima. Upravo u tim oblicima pojavljuje se i na ilegalnom tržištu, a često se meša sa drugim opijatima.

Zombi droga

Zbog snažnog dejstva, da bi se ostvario željeni efekat potrebna je mala količina ove supstance i upravo ta karakteristika čini ovu drogu lakom za ilegalni šverc.

https://www.tiktok.com/embed/v2/7287066120765361450?lang=sr-RS&referrer=https%3A%2F%2Fnova.rs%2Fvesti%2Fhronika%2F2-miligrama-ove-supstance-moze-da-vas-ubije-sta-je-zombi-droga-zbog-koje-je-hitno-zasedalo-ministarstvo-zdravlja-srbije%2F

„Za razliku od oko 50 tona heroina, potrebno je samo nekoliko tona čistog fentanila kako bi se zadovoljila godišnja potrošnja ilegalno pribavljnih opijata u SAD“, objasnili su ranije iz Kancelarije Ujedinjenih nacija za borbu protiv droga (UNDOC). Prema podacima UNDOC-a, samo dva miligrama ove droge dovoljne su da dovedu do smrtnog ishoda.

Šta se događa kada fentanil stigne na tržište može se videti kroz primer Sjedinjenih Američkih Država gde je ova droga na prvom mestu po smrtnim slučajevima i gde više od stotinu ljudi dnevno umre usled predoziranja. Samo prošle godine preminulo je više od 100.000 ljudi!

Imajući u vidu njeno sedativno dejstvo, događa se da se zavisnici koji je koriste usporeno kreću i govore, ostaju „zamrznuti“ u nekim određenim pozama, potpuno nesvesni sveta oko sebe, zbog čega je dobila i naziv „zombi droga“. Pored tih efekata, izaziva sniženi pritisak, bol u kostima, respiratorne probleme, rane na koži i na kraju smrt.

https://www.tiktok.com/embed/v2/7268941246914202882?lang=sr-RS&referrer=https%3A%2F%2Fnova.rs%2Fvesti%2Fhronika%2F2-miligrama-ove-supstance-moze-da-vas-ubije-sta-je-zombi-droga-zbog-koje-je-hitno-zasedalo-ministarstvo-zdravlja-srbije%2F

Iz SAD stižu podaci i da se zbog mešanja ove droge sa drugim nakroticima, poput heroina, korisnici često uopšte nisu svesni da su konzumirali fentanil posebno jer on nema karakteristični miris ili izgled, pa je tako njegovo prisustvo moguće detektovati isključivo uz testove. Iz Uprave za suzbijanje narkotika (DEA) upozorili su da u slučaju sa fentanilom nikako ne bi trebalo „verovati svojim očima“, te da je u sedam od 10 svih zaplenjenih pilula od strane DEA pronađen „fentanil“.

Sumnja se na pojavu fentanila u Srbiji, droge koja je ubica broj 1 u SAD: Ministarstvo zdravlja održalo hitan sastanak

DRUŠTVO

21. dec

Članovima biračkih odbora širom SAD stigle koverte sa fentanilom

SVET

10. nov

Smrtonosna zombi droga stigla u region: Zabeležena prva predoziranja, nadležni upozoravaju

SVET

30. sep

Horor u vrtiću u Njujorku: Jedno dete umrlo, troje u kritičnom stanju, udisali fentanil ispod prostirke za spavanje

SVET

20. sep

Fentanil u regionu

Ovdašnje Ministarstvo zdravlja, u saopštenju o navodnoj pojavi ove droge, istaklo je da prema nezvaničnim informacijama nacionalnih kontakt tački Severne Makedonije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore nije bilo ovakvih slučajeva. Međutim, prisustvo „fentanila“ uočeno je letos u Hrvatskoj.

„Prvi susret s fentanilom smo imali na turističkim događajima tokom sezone kad su stranci sa sobom doneli fentanil. Inače u Republici Hrvatskoj ga nije bilo, ali evo sad novo je da imamo i prvo predoziranje s fentanilom“, rekao je Krunoslav Capak iz Hrvatskog zavoda za javno zdravlje u septembru ove godine, kada se govorilo o dve smrti za koje se veruje da su nastupile usled korišćenja ovog narkotika.

Foto: Shutterstock

Radio slobodna Evropa objavila je da je u Crnoj Gori, iako nije bilo zaplena fentanila, njegova upotreba je zabeležena još 2007. godine na Kakarickoj gori, ustanovi za lečenje bolesti zavisnosti.

„U pitanju je svega nekoliko klijenata. Konzumacija fentanila nije bila primarna, već je pratila konzumaciju najčešće heroina, ali i drugih droga… Bez obzira na mali broj klijenata, posledice su i više nego opasne“, upozorio je direktor Marko Čađenović.

Bonus video: Hapšenje i zaplena droge

https://imasdk.googleapis.com/js/core/bridge3.609.1_sr.html#goog_1683810914

Hapšenje i zaplena droge

00:44

/

01:33

Hapšenje i zaplena droge

Izvor: MUP Srbije

FETANILMINISTARSTVO ZDRAVLJASADSRBIJAZOMBI DROGA

Kopiraj li

shares