JUŽNE VESTI

Komentar Aleksandar Mojašević

Aleksandar Mojašević
Aleksandar Mojašević

Docent Pravnog fakulteta u Nišu

Koja ste vi Srbija?

11:24, 3. 5. 2017.

U radu se, između ostalog, spominje da „Prva Srbija” faktički i ne postoji, nego da ju je stvorila „Druga Srbija”, ali i da ova „Druga” ima jasnu ideološku orijentaciju, koja još više ojačava prisustvom „Prve”.
Komentari
detaljnije
Efikasnost pravosuđa u Srbiji: Istina i zablude

00:17, 10. 4. 2017.

Posle dugogodišnje parnice, stranka, koja je izgubila, izlazi iz suda i rezignirano priča svome advokatu: „Ovi naši sudovi nisu samo korumpirani, nego i neefikasni; tri godine mlatim se u ovoj parnici, potroših silne pare, i na kraju, šta – ništa, izgubih sve”. Za to vreme, pobednička strana u sporu razdragano svome prijatelju iskazuje hvalospeve o srpskom pravosuđu.
Komentari
detaljnije
Crni Toma

14:19, 18. 2. 2017.

Zaigrao Toma igru, hoće nešto, samostalno ili po nagovoru nekoga. Da li će i njemu “zaigrati mečka” ostaje da se vidi. No, budimo realni, ipak će sve ovo Premijer ispeglati. Dovoljan je jedan “Crni labud” za Premijera nesklonog riziku i sa željom da sve kontroliše.
Komentari
detaljnije
Svetovni monasi: Tesla i Đoković

12:01, 11. 2. 2017.

Poznato je da je Nikola bio samo jednom u Beogradu davne 1892. godine. Jednog dana će se pričati da je Novak, to čudo od čoveka, boravio u Nišu, hladne zime 2017. godine!
Komentari
detaljnije
Trange-frange politika u domaćoj režiji

14:00, 26. 1. 2017.

Iako nam Ivan Klajn i Milan Šipka u svom “Rečniku” jasno ukazuju da je, kao vrsta kockarske, hazardne igre, trange-frange zastarela kovanica nepoznatog porekla, poslednjih dana, veoma učestalo, u medijima bruji ovaj izraz, uz dodatak “politika”.
Komentari
detaljnije
Mladi u politici i moralna hrabrost

12:24, 13. 1. 2017.

Moralna hrabost je jedna od manifestacija hrabrosti, pored fizičke i intelektualne, uprkos tome što se one prepliću. Moralno hrabar je ovaj čovek koji ostaje čvrsto uveren u sopstvena uverenja uprkos raznim spoljašnjim rizicima ili unutrašnjim dilemama.
Komentari
detaljnije
Il principe Vučić

14:01, 2. 1. 2017.

Koliko će ta ljubav trajati? Kao i svaka intenzivna, neobuzdana i nekontrolisana ljubav: određeno vreme, nakon čega sledi mržnja ili prezir. S tim u vezi je i pitanje: šta je to što može uticati na ovaj “sindrom zapletenih rogova”? Iskustvo nam daje odgovor: pojava novog lidera koji će ponuditi “novu ljubav” i delovati otrežnjujuće na već uspostavljenu prvu.
detaljnije
Da li je Srbija ekonomski napredovala na putu ka EU?

13:16, 23. 11. 2016.

Više od decenije, krajem svake godine, Evropska komisija (EK) objavljuje (godišnji) izveštaj o napretku Srbije. Pre samog objavljivanja, kao da se (politički) duhovi u vlasti i opoziciji uznemire. Šta će reći EK ove godine – svi se pitaju?
Komentari
detaljnije
Priprema se Donaldova sila

10:23, 14. 11. 2016.

Gde se izgubila tradicionalna srpska gostoprimljivost u najvišem predstavničkom domu brdovite zemlje na Balkanu? Gle čuda – umesto reči dobrodošlice, iskrene, ili makar kurtoazne (što ne bi ličilo na nas) ljubaznosti, predstavnici našeg konzervativnog sloja društva, dočekaše uvaženog gosta, šefa delegacije EU u Srbiji, drvljem i kamenjem.
Komentari
detaljnije
Negativnost i američki izbori

13:12, 12. 10. 2016.

A naš čovek? Onaj koji je dobro prognozirao pobednika na kladionici biće zadovoljan, a svi oni koji su očekivali promenu odnosa američke spoljne politike prema nama, pre svega, u pogledu Kosova i Metohije, ili drugih nama važnih stvari, biće manje ili više razočarani. Nema tu nekih velikih promena! Ups, možda sam i ja sklon negativnosti!
Komentari
detaljnije

strana 1 od 3
idi na stranu broj

shares