Koliko li je dece usmrtio ?

BIVŠI trgovac drogom

petarEdit

0SHARES

Mafijaš imao luksuzni umjetni otok kod Dubaija. Poklonio ga talijanskim vlastima

Index Vijesti

|

Prije sat vremena

07:08, 29. studenoga 2023.

Mafijaš imao luksuzni umjetni otok kod Dubaija. Poklonio ga talijanskim vlastima
Foto: Profimedia

BIVŠI trgovac drogom, koji je postao doušnik, predao je talijanskim vlastima umjetni otok koji posjeduje u blizini obale Dubaija u nadi da će dobiti manju kaznu. Informacija je objavljena tijekom suđenja u Napulju u ponedjeljak. Riječ je o procesu u kojem je oko 20 optuženih, uključujući Raffaelea Imperialea, zvanog Van Gogh Šef, ozloglašenog međunarodnog trgovca drogom za Camorru, napuljsku mafiju.

Imperiale, koji je bio u bijegu pet godina, uhićen je u Dubaiju u kolovozu 2021. i izručen Italiji u ožujku prošle godine. Prema istražiteljima, kupio je otok, nazvan Tajvan, dok se skrivao. Njegova se vrijednost procjenjuje na 60 do 80 milijuna eura te je dio umjetnog arhipelaga uz obalu Ujedinjenih Arapskih Emirata nazvanog Svijet i oblikovanog kao karta globusa.

Imperiale pokušava pokazati svoju spremnost na suradnju s vlastima u nadi da će dobiti manju kaznu, piše Guardian. „Jasno je da Imperiale želi blažu kaznu. Procjenjujemo valjanost njegovih izjava, ali čini se da nema sumnje u njihovu istinitost“, rekao je tužitelj Maurizio De Marco.

Posjedovao dvije dragocjene Van Goghove slike

Imperiale je započeo svoju kriminalnu karijeru u kafiću u Amsterdamu, gdje je prodavao kanabis. Vjeruje se da je bio vođa navodnog super narkokartela, zajedno s bivšim najtraženijim nizozemskim kriminalcem Ridouanom Taghijem, irskim šefom bande Danielom Kinahanom i bosanskohercegovačkim trgovcem drogom Edinom Gačaninom.

Daniel Kinahan, njegov otac Christopher i brat Christopher Jr. još uvijek su na slobodi unatoč nagradi od 5 milijuna dolara za njihove glave. Talijanske vlasti smatraju skupinu jednim od 50 najvećih svjetskih narkokartela, s monopolom na peruanski kokain.

Imperiale, koji je uživao u raskošnom stilu života u Dubaiju i trošio 400.000 eura mjesečno, zaradio je nadimak Van Gogh Šef jer je posjedovao dvije ukradene, dragocjene slike nizozemskog umjetnika. Kako bi pokazao svoju spremnost da postane doušnik, Imperiale je vratio slike pravosudnim vlastima.

Njegove informacije dovele su do pronalaženja i vraćanja slika Plaža kod Scheveningena u olujnom vremenu (1882.) i Kongregacija koja napušta reformiranu crkvu u Nuenenu (1884.) u Van Goghov muzej u Amsterdamu. Slike su ukradene 7. prosinca 2002. i nije se znalo gdje su više od 13 godina. Na kraju su vraćene u Muzej Van Gogh i ponovno izložene u ožujku 2017.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

#mafija#talijanska mafija#camorra#raffaele imperiale

shares