Električna vozila imaju manje delova od onih tradicionalnih

električni automobili, baterijeFoto: Shutterstock

Proizvodnja električnih vozila traži neuporedivo manje radnih mesta nego proizvodnja automobila na benzin ili dizel, iako se deo poslova može sačuvati proizvodnjom više delova unutar kompanija, izjavio je šef američkog automobilskog giganta Ford.

Električna vozila imaju manje delova od onih tradicionalnih. Američki sindikat United Auto Workers, koji predstavlja oko 400.000 radnika, navodno je 2018. procenio da bi prelaz na električna vozila mogao da znači i gašenje 35.000 radnih mesta.

Naime, za izradu električnog automobila potrebno je 40 posto manje rada, pa moramo sami da proizvodimo delove kako bi svi mogli da ostanu uključeni u rast, izjavio je Jim Farley na konferenciji o automobilima u Detroitu, piše N1.

U avgustu je američki je gigant otpustio 3.000 stalno zaposlenih i radnika s ugovorima ‘na određeno’ na ugovor, tvrdeći da njegova struktura troškova nije konkurentna u poređenju s onima drugih proizvođača. Na kraju prošle godine zapošljavao je 183.000 radnika.

„Moramo da pokrenemo i ceo novi lanac snabdevanja baterijama, motorima i elektronikom, uz još važniju ulogu diversifikacije izvora nabavke“, naglasio je Farley. Proizvođači automobila trenutno menjaju lance snabdevanja i fokusiraju se uglavnom na proizvodnju baterija, najvažnije komponente električnih vozila.

O tome kako bi prelaz na električne modele u Kragujevcu mogao da utiče na broj radnika, već smo pisali na našem portali, pa više o tome saznajte ovde.

Bonus video: Kakav čudan pogon donosi novi Nissan X-Trail – hibrid koji to nije?

shares